Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovslagardrömmen som blev sann – ljusdaling uttagen till lärlingslandslaget

/

Ända sedan första kontakten med en hovslagare har det varit Ljusdalsbördige Mattias Hjalmarssons dröm att sälla sig till kåren.
Nu har han blivit uttagen till lärlingslandslaget i hovslageri.

Annons

Mattias Hjalmarsson från Ljusdal studerar till hovslagare. Så länge han kan minnas har han hållit på med hästar, och redan första gången hovslagaren kom så var han såld på yrket.

– Det är det jag ska bli. Så var det bara, säger Mattias.

Han började studera i Strömsholm, men bytte nyligen till Lerums hovslagarutbildning då han tycker att möjligheterna för att utvecklas ser bättre ut där.

– Jag går hos en kille som är bland Sveriges elit inom hovslageri- och smidestävlingar. Förutsättningarna är bättre helt enkelt.

Läs också: Proffsjockey med ny karriär i Hälsingland

Mattias har nyligen blivit uttagen till det svenska lärlingslandslaget inom hovslageri. Senare i år kommer han att tävla i EM i Danmark samt en tävling i England som kan likställas med VM. Dit får varje land skicka fem representanter.

I högre divisioner innefattar tävlingarna både smide och att sko hästar, men för lärlingslandslaget är det smide som gäller då det ska till att tävlas.

– Vi får två modellskor, en ritning och en utsatt tid, och så ska vi smida två skor så lika modellskorna som möjligt, berättar Mattias om hur själva tävlingen går till.

Han är glad över att ha blivit uttagen till lärlingslandslaget.

– Det var inte riktigt väntat, men det är kul, absolut. Det var ett mål jag hade inför det här året, så det känns bra.

Tävlandet ser han som ett utmärkt sätt att utvecklas på. Det innebär en stor mängd träning, som kommer att underlätta för honom i hans framtida yrkesliv och vardag.

– Ju mer man smider ju bättre känsla för form får man. Vardagen blir lättare om det inte blir en sådan stor grej när man står där och måste göra en breddad utsida på en sko, säger han.

För det är inte ett enkelt yrke han har valt.

– Det är svårare än man kan tänka sig, det är inte bara att slå på en järnbit. Man ska kunna hantera många olika sorters verktyg och ingen häst är lik den andra i fötterna. Man ska kunna rikta rätt typ av sko till rätt häst, ta hänsyn till hur hästen är skapt och hur alla leder fungerar. Vad man än gör så påverkar det hästen, så det gäller att göra det till en sådan positiv påverkan som möjligt, säger Mattias.

Läs även: Bästa hovslagaren finns i Bollnäs

Sammanlagt kommer Mattias att studera i tre år, varav det sista året är ett extra lärlingsår. Han räknar med att stanna kvar i Lerum i ungefär två till tre år till, men sedan ser det ut att bli Ljusdal.

– Jag kommer att komma hem till Ljusdal när det känns som att det är dags. Jag har inte bråttom, men jag kommer nog att flytta hem, säger han.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons