Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovra lever upp under Färilaveckan

/
 • Tantmuseet i Hovra firar 10-årsjubileum i år.
 • Inne på gården Svens kan man under Färilaveckan dricka kaffe i gamla välbevarade byggnader.
 • I butiken bredvid Tantmuseet finns allehanda alster tillverkade av lokala hantverkare till salu.
 • Eva Brink säljer lokalt producerade kakor, smycken, tavlor, träskor och mycket annat i den lilla butiken i Hovra som är öppen under Färilaveckan.
 • Annika Magnusson serverar kaffe till Eva Björk utanför Tantmuseet.
 • Irene Thelander härstammar från Hovra men bor nu i Gävle med maken Göran. Ulrika Olmårs visar gården Svens för besökarna.
 • Hovra byförening tilldelats kommunens kulturdiplom 2015, bland annat för att de har anordnat 24 spelstämmor.
 • Eva Björk (i blått) grundade Tantmuseet för 10 år sedan.
 • Fina träskor till salu i butiken.
 • Irene, Göran och Johanna Thelander fikade i drängkammaren på gården Svens.
 • Den blå skänken i Gammelstuggo på Svens är tillverkad av hemsmeden Erik Olsson, som levde på Svens hela sitt liv mellan 1809 och 1872.
 • I fönstret på Tantmuseet finns olika definitioner på tant.

I den lilla byn Hovra radar sevärdheterna upp sig längs Gamla Landsvägen. Där finns såväl Tantmuseet som en butik med lokala hantverksprodukter. Även 1700-talsgården Svens öppnar upp under Färilaveckan.

Annons

Byn Hovra, (Håvra om man tittar i kartan), mellan Färila och Kårböle är kanske mest känd för Hovra spelstämma, dit spelmän från hela Sverige brukade vallfärda varje år fram till den sista stämman förra sommaren.

Numera är det under Färilaveckan byn lever upp lite mer än vanligt. Då kan besökarna bland annat ströva längs Gamla Landsvägen, där det finns flera ställen att fika på hembakt bröd och handla lokalt hantverk. Där finns också Tantmuseet, som grundades av Eva Björk och det här året firar 10-årsjubileum. Det är öppet året om, men får extra många besökare den här veckan.

– Det känns bra att det är så uppskattat. Man behöver någonstans att träffas i byarna, säger Eva Björk.

Bredvid museet ligger butiken, där lokala hantverksprodukter säljs under veckan.

Lite längre bort på samma väg finns 1700-talsgården Svens, som de senaste åren har öppnat upp för besökare under Färilaveckan. Gården består av ovanligt många välbevarade byggnader, som exempelvis en smedstuga, rökbastu för säden, slipbod och sommarfäx. Vissa av dem från så långt tillbaka som 1500-talet, berättar Ulrika Olmårs.

– Gården flyttades hit vid storskiftet på 1700-talet. Sidobyggnaderna är i stort sett orörda, säger hon.

Ulrika är svärdotter till Christina Olmårs, vars familj har ägt gården sedan den byggdes. Christina och maken Stefan öppnar upp för besökare under Färilaveckan, något Ulrika tycker är bra.

– Det är ju ett kulturarv och ett bidrag till Färilaveckan.

Varje år finns det något nytt att se för den som kommer till gården. Det här året har familjen skurat ur pig- och drängkammaren där gästerna kan njuta av kaffe och hembakta kakor. Nästa år tänker de plocka fram en samling av äldre arbetskläder som finns sparade i gömmorna. Dessa har till och med tilldragit sig intresse från experter, berättar Ulrika.

– Nordiska museet har varit här och tittat på dem.

Mer läsning

Annons