Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotbrev till (C)-politiker: "Det är ditt huvud som ska rulla"

/

Omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C) har blivit hotad via ett brev där en anonym avsändare bland annat skriver "det är ditt huvud som ska rulla".
– Man funderar på sitt uppdrag och om det är värt att sitta kvar. Om det är värt allt slit.

Annons

Det var i måndags som omsorgsnämndens ordförande fick brevet och när hon först läste det reagerade hon med bestörtning.

– Jag blev chockad, ledsen, förtvivlad, rädd och skakade i hela kroppen. Sen blev jag arg, jättearg, säger Helena Brink.

I brevet som skickades anonymt ifrågasätts hennes kompetens att leda omsorgsnämnden och hon kallas bland annat "ful, fel och fattig på vett". Vidare frågar brevskrivaren upprepade gånger "Vem tror du att du är?".

Men det är framför allt raden "Det är ditt huvud som ska rulla" som fick Helena Brink att reagera som hon gjorde.

– Den formuleringen är ett hot direkt mot mig som person. Det blir en olustkänsla. Ska man våga åka hem. Man vänder sig om, det är läskigt, jätteläskigt, säger hon.

Helena Brink är säker på att brevet beror på den senaste tidens turbulens inom omsorgen och avsättningen av Marita Wikström som omsorgschef. Hon tror också att brevskrivaren är en person som själv mår dåligt av någon anledning och nu har tagit tillfället att ge igen.

– Jag kan ha viss förståelse, om en enskild person farit illa på något sätt och känner att den måste få ge igen. Och sen blir det mig man ger sig på efter den senaste tidens skriverier, säger Helena Brink.

Men förståelse är inte det samma som ursäktande, för Helena Brink tycker att brevet är förkastligt och ser det som något större än ett hot bara mot henne.

– Det är ett angrepp på demokratin när man hotar förtroendevalda, det är ett angrepp på det som vårt samhälle är uppbyggt på, säger hon.

Det hör inte till vanligheterna att politiker i Ljusdal får liknande hot, men det har hänt några gånger, enligt kommunens administrativa chef Karin Höglund. Kommunen har som rutin att polisanmäla alla hot, och på tisdagen polisanmäldes hotet mot Helena Brink.

Helena Brink framhåller att hon fått mycket stöd av nära och kära, men hon känner också en stor uppbackning från hennes politiska kollegor. Det inträffade har fått henne att tänka på sin roll, men hon är tydlig med att det inte är aktuellt att kliva av posten som omsorgsnämndens ordförande.

– Det är klart det finns ett annat liv, jag har familj och barn och är en människa som alla andra. Sen, när sånt här händer får jag en stridslust och vill slåss för demokratin. Jag har ett viktigt samhällsuppdrag och det är inget som ska få mig bort från posten.

Så det är inte aktuellt att kliva av din post nu?

– Nej, nej, det är det inte. Jag är inte den som slänger in handduken i första taget, säger Helena Brink.

Mer läsning

Annons