Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplöst läge för bestulen familj

/
  • Atya Ahmed skulle få ett utbetalningskort på 9 703 kronor från Försäkringskassan, men det hamnade i fel händer. Det ser hopplöst ut för henne att få tillbaka pengarna.

Muhtadi Eldawi och frun Atya Ahmed blev bestulna på 9 703 kronor, men att få tillbaka dem verkar hopplöst – trots att polisen vet vem som har dem.
– Det är mycket pengar för oss, vi har fem barn, säger Atya.

Annons

Muhtadi Eldawi och hans fru Atya Ahmed blev bestulen på ett utbetalningskort på 9 703 kronor.

– Vi har behövt ta ut ett lån på banken på grund av det här. Han som har tagit mina pengar går fri. Han handlar mat med mina pengar och köper fina kläder. Det här uppmuntrar honom och andra att försöka göra samma sak igen.

Muhtadi berättar att de fick hem en specifikation på att de fått ut pengarna – som de inte sett röken av.

Efter att Muhtadi Eldawi uppmärksammat Nordea, som på uppdrag av Försäkringskassan skickat ut utbetalningskortet, på det som hänt fick makarna hem en kopia.

Där står klart och tydligt att det är Muhtadi Eldawis fru Atya Ahmed som är mottagare till de 9 703 kronorna.

Enligt Försäkringskassans presstjänst ska personnummer och namn finnas förtryckt på de utbetalningsavier som skickas ut.

Trots det har alltså en annan person än Atya Ahmed plockat ut pengarna.

Muhtadi Eldawi berättar att polisen veta vem personen är – och det bekräftas av chefsåklagare Patrik Säflund som i sitt beslut att lägga ned utredningen skriver att "Det går inte att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt."

Samma formulering gäller de båda anmälningspunkterna urkundsförfalskning och bedrägeri.

Enligt Patrik Säflund har den tidigare misstänkte inte förfalskat utbetalningskortet, som lämnats till en Ica-butik i kommunen i sitt ursprungliga utförande.

– Och han har visat sitt eget id.

En legitimationskoll gjordes av personal i butiken, men trots det fick den misstänkte ut de 9 703 kronorna.

– Han har löst ut pengarna på Ica, men vi kan inte bevisa att han gjort det med brottsligt uppsåt.

Huruvida Ica har gjort fel eller inte, är ingenting Patrik Säflund vill uttala sig om.

– Vi utreder brottsmisstankar och inga misstankar har riktats mot Ica.

Enligt Ica-butiken känner man inte till händelsen och vill därför inte uttala sig om huruvida ett fel har begåtts eller inte. Men i det generella fallet så menar de att antingen har utbetalningskortet eller id-kortet varit förfalskat, eller så handlar det om den mänskliga faktorn – att ansvarig personal gjort fel.

Kan man känna sig trygg inför er hantering av utbetalningskort?

– Ja, med tanke på hur många avier vi löser in per dag och per år så tycker jag nog att man kan göra det, säger en anställd på Ica-butiken, som också menar att proceduren är densamma som motsvarande procedur på en bank.

Efter att ha försökt med alla sätt de kunnat komma på, utan resultat, utan att få tillbaka några pengar, är det många känslor som rusar runt i Atya Ahmed.

– Jag är ledsen, arg. Allt. Jag måste stå och betala ett lån till banken samtidigt som mannen som har mina pengar får gå fri.

Mer läsning

Annons