Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon flyttade till Hälsingland för att komma nära naturen

/
  • Anki Lundgren har bytt storstadslivet i Stockholm mot en avskalad tillvaro i Hälsingland.
  • Från sin nya hemvist kan Anki Lundgren följa naturens skiftningar.
  • När Anki Lundgren plockar bär och går långa promenader.
  • Sättet att organisera tillvaron så att natur och människa lever i samklang utan att det tär på jorden och att fördelningen av jordens resurser är rättvis lockade Anki Lundgren till en ny livsstil.
  • Anki Lundgren väljer att leva nära naturen långt bort från storstadens stress.

Varje dag när hon åker buss på väg till och från jobbet passerar hon några kolonilotter.
En dröm om att själv börja odla växer fram.
För en månad sedan lämnade hon Stockholm för Hälsingland.
I en stuga i Tegeltjär lever Anki Lundgren nära naturen.

Annons

Hon öppnar kylskåpet och frysen och visar. De är fulla av grönsaker och bär. Rödbetor, vitkål och broccoli ligger uppradade ovanför potatis och lök. Lingon är nedfrysta, packade i påsar.

– Det finns så mycket att skörda. Det är bara att ta del av höstens överflöd, berättar Anki medan hon häller upp kaffe.

Läs också: Mickelsmäss på Stenegård: "Vi plockade 45 hinkar äpplen i går"

På en gammal vedspis står en plåt hembakade chokladmuffins. Anki dukar fram i en skål.

Anki Lundgren kommer från Tyresö och är naprapat.

De senaste tio åren har hon pendlat mellan sin hyresrätt i Tyresö och mottagningen inne i stan. Hon är egenföretagare och arbetsdagarna är ofta långa.

– Allt gick ut på att jobba. Det fanns ingen tid för något mer.

Det var för tre år sedan hon fick upp ögonen för kolonilotterna där hon bodde och bestämde sig för att börja odla.

– Jag kände att jag behövde återknyta till naturen. Livet gick för snabbt.

Anki odlade rädisor, sallad, bovete, morot, bondbönor, potatis och squash på 50 kvadratmeter. På en odlingskurs stötte hon på begreppet permakultur. Det är ett sätt att organisera tillvaron så att natur och människa lever i samklang utan att det tär på jorden och att fördelningen av jordens resurser är rättvis.

Designen kan användas i alla tänkbara sammanhang: i hur man lever, äter, och bor, till hur man organiserar samhället och världen i stort. Det fångade Ankis intresse.

– Jag hade aldrig ens hört talas om permakultur innan. Tanken om att följa naturens och ens egna cykler och hitta tillbaka till sin ursprungsrytm för med sig en enorm livskvalité.

Läs mer om permakultur: "Hela samhället måste växla ner"

Anki började resa runt i Sverige i jakt på goda exempel. Hon besökte utomhuskök, trädgårdar och skogsträdgårdar utformade för att passa den aktuella klimatzonen och ekobyar samt samhällen inspirerade av permakultur.

För att kunna leva sida vid sida med naturen började hon praktisera sina nyfunna kunskaper på en fäbod när hon hade ledigt på sommaren. För Anki var det en energigivande livsstil. Att gå ut på morgonen och mjölka. Luta huvudet mot kon, höra henne andas. Känna hur kon flyttar över sin kroppsvikt på ett annat ben. Kanske behöver hon sparka undan en fluga.

– Korna ger en enorm feedback på vilket sinnestillstånd man befinner sig i. När jag är i nuet och har sinnesjämvikt är jag med helt i mjölkandet och kan flytta på spannen om det behövs. Är jag inte närvarande kommer sparken eller förflyttningen som en överraskning. Stämningen i hela lagården blir mer rörig. 

Fäbodsintresset fick Anki att resa till Hälsingland för ett studiebesök på Svedbovallen. Så fort hon steg av tåget i Järvsö slog landskapet emot. Berg, vidder och ändlösa skogar. Anki kände sig hemma.

– Här mår jag bra. Så kändes det i kroppen. När man kommer utifrån är intrycken så tydliga: den fantastiska naturen, det rika friluftslivet och hur alla i bygden stöttar det lokala. När jag hälsar på hos någon bjuds jag på ost, marmelad och grönsaker som kommer härifrån. Hälsingland är som en enda stor självförsörjande gård.

Anki fascineras av traktens entreprenörsanda, det driv som finns. Hon gillar stoltheten kring hantverk och matförädling. Hon tjusas av skogen och möjligheten att driva fäbodbruk.

Mer om fäbodbruk: TV: Följ med till fäbodvallen

För en månad sedan flyttade Anki hit. Hon har kvar sitt jobb på naprapatförbundets kansli i Stockholm och tar emot patienter inne i stan. En vecka i månaden jobbar hon där. Resten sköter hon med hjälp av dator och telefon från stugan i hälsingeskogen.

Som naprapat behandlar Anki onda axlar, ryggar, nackar och knän.

Hon vill leva och odla småskaligt. Odla och sälja grönsaker till de som bor här.

Nu ägnar hon tid åt att lära känna bygden och låta bygden lära känna henne.  Hon lever i vardagsnära ögonblick. Lägger in rödbetor. Syrar vitkål. Kokar högrevsgryta med morötter, lök och broccoli och går långa promenader.

– Det är något speciellt med skogen här. Jag tar in den så tydligt. Jag hör allt som händer i skogen, känner hur den doftar. Det är som om mina sinnen öppnas upp i Hälsingland. Det känns bra för själen är befinna sig här.

Mer läsning

Annons