Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Homofobi okänt fenomen för kommunalråd

/
  • Situationen för hbt-personer i Ljusdal kan ibland vara långt ifrån den festivalyra som just nu råder på Stockholm pride. Foto: Fredrik Persson/Scanpix/Arkiv

Att få mordhot per sms, glåpord kastade efter sig på köpingen och få bilen repad. Det är en berättelse om hur att det kan vara att vara hbt-person i Ljusdal. Men kommunalråd Roland Bäckman (S) är omedveten om att problemen existerar.

Annons

En av dem som har drabbats av fördomarna är en tidigare elev på Slotte som nu är i 25-årsåldern. Han bodde i Ljusdal under hela skoltiden men har senare flyttat till Järvsö. Han vill vara anonym i artikeln eftersom han "vet hur Ljusdalsborna funkar".

– Man betraktas nästan som mindre värd, konstig. Man får mycket kommentarer efter sig på krogen eller när man går genom köpingen, säger han.

Han kom ut som homosexuell under gymnasiet och de första åren var en jobbig period för honom.

– Folk var jävligt taskiga och eftersom allt var så nytt för mig själv började jag tänka att det kanske var mig det var fel på.

Förutom glåporden fick han anonyma sms från dolda nummer, ibland med mordhot.

– Det kunde stå att folk skulle knacka mig, säger han.

När kommunalråd Roland Bäckman (S) får höra den tidigare Slotteelevens berättelse säger han att han inte har hört talas om något liknande.

– Det är naturligtvis oacceptabelt om någon blir trakasserad. Finns det ett behov av att göra något ska vi absolut göra det, säger han.

Mer läsning

Annons