Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre standard på Kalvstigen

/
  • Blocken som utgör grunden för vägen behöver plockas tillfälligt bort för att kunna jämna till vägbanan. Sedan kommer överbyggnaden att läggas på.
  • Arbetet har kommit halvvägs. Just nu befinner är det sträckan mellan Nordsjö och Delsbo som är aktuell för reparation.
  • Tjälen har gått ned cirka 1,5 meter ned i marken och lyft materialet som vägen är byggd på. Grusvägen ligger nu för torkning.
  • – Tack vare återvinning har vi kunnat bygga mer väg för pengarna än vi tidigare hade räknat med, säger Christer Josefsson.

Kalvstigen, vägen mellan Järvsö och Delsbo, har varit hårt drabbad av tjälskador. Nu arbetas det för att förbättra vägstandarden. Under senhösten beräknas arbetet vara färdigt.

Annons

Arbetet på vägen har pågått sedan september förra året. Vägen har varit hårt ansatt av tjälskador som förskjutit materialet under vägbeläggningen och bildat upphöjningar.

– Vägen har varit dålig i flera år. Den har byggts om i tre omgångar de senaste trettio åren. Men det har mest handlat om mindre reparationer och ihoplappningar. Det vi gör nu är en riktig helhetslösning, säger Christer Josefsson från Väg och schakt i Ljusdal som utför arbetet.

– När vi är färdiga med arbetet kommer vägen att hålla i åtminstone tjugo år framöver, säger Urban Kling från Vectura.

Tjälen har gått djupt ned i marken under vintern och frusit blocken som utgör grunden till vägen. Eftersom många block påverkats av detta tar arbetet lite längre tid. Torkningsarbetet går inte att stressa fram.

Eftersom det befintliga vägmaterialet har varit av bättre kvalitet än väntat har det kunnat återanvändas. Detta har lett till att en längre sträcka väg, nära dubbelt så lång än tidigare planerat, kan repareras men till samma pris i budgeten.

Under senhösten beräknas arbetet vara färdigt, enligt Jimmy Bergström. Den sträcka som berörs av arbetet är för tillfället Nordsjö till Delsbo. Under tiden som arbetet pågår hänvisas trafikanter som behöver komma fram utan störning ta en annan väg.

Mer läsning

Annons