Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt bygdespel i Råmyra

/
  • Många koppar kaffe hinner det bjudas på under bygdespelets gång. Och problem med getter, revbensont och potatissättning hinner avverkas.

Bygdespelet "En historia om Råmyrafolket" spelades på torsdagen i Råmyra. 100 personer samlades djupt inne i de förtrollande härjedalska skogarna för skojfrisk och kafferepsvänlig pjäs.

Annons

Cabarégänget framförde bygdespelet efter manus av Elisabeth Söderberg. Föreställningen skildrar 1940-talet, det sista årtiondet som det bodde folk i Råmyra. I centrum för berättelsen står Anna och Jonas Mickelsson, spelade av Elisabeth och Folke Söderberg. De var de allra sista invånarna.

Publiken får knata ett par hundra meter från parkeringsplatsen innan de kommer fram till en plats där skogen skingras. Vid skogsbrynet på en stor åker står stugan utanför vilken bygdespelet framförs. Doften av myggmedel blandas med rökdoften från den öppna elden, där kaffepannan kokar.

Sonjas mamma Alma hjälpte till i Råmyra på 1930- och 1940-talet. När hon blev äldre gjordes en bandinspelning där hon berättade om livet där. Denna inspelning låg också till grund för Elisabeths manusskrivande.

– Vi har funderat länge på att göra något här. Så det är roligt att vi till slut fick till något. Det är ju inget som är påhittat, utan allt som förekommer i bygdespelet har hänt i verkligheten här i Råmyra, säger Sonja.

Mer läsning

Annons