Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltidsjobb i fara i spartider

Det ser tungt ut för omsorgsnämnden. Får inte nämnden kassaförstärkning 2012 kan löftet om heltidsjobb inom äldreomsorgen komma att brytas.

Annons

Förra året visade omsorgsnämnden ett överskott på över 6 miljoner kronor. Då låg både äldreomsorg och handikappomsorg på plus.

I en färsk helårsprognos för 2011 ser det dock betydligt mörkare ut. Både handikappomsorgen och individ- och familjeomsorgen väntas gå back. Det som ska ordna ett nollresultat eller möjligen några tiotal tusen kronor i överskott är äldreomsorgen som räknar med ett plus på drygt 4 miljoner kronor.

Men ekonomen Jennie Olsson varnar för att äldreomsorgens förväntade överskott är bara 1,7 procent av den verksamheten och kan lätt försvinna om exempelvis ersättningen för arbete på obekväm arbetstid ökar.

Den 16 juni ska omsorgsnämnden få ett siffermaterial över tänkbara besparingar inför nästa år som väntas bli ännu jobbigare än det här året.

Omsorgsnämnden har begärt 22,8 miljoner kronor av kommunstyrelsen för att förstärka budgeten för 2012. 10 miljoner av detta består av en kompensation för ökade utbetalningar för försörjningsstöd som nämnden fått i två år men som är borttagen i långtidsplanen.

– Av den redogörelse som vi har fått är alla styrelser och nämnders behov 40 miljoner kronor extra och det finns cirka 26 miljoner att fördela. Då är det förståeligt att vi måste vara beredda på att spara, säger Marita Wikström.

Mer läsning

Annons