Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord efter semesterbeslut

Att omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S) häromdagen fick tjänstemännen att häva semesterstoppet i jul har vållat en hel del kritik. Men det finns också berömmande röster.

Annons

Av de många kommentarerna på helahälsingland.se att döma är turerna kring omsorgspersonalens julsemester något som engagerar.

Det får också ett politiskt efterspel. Omsorgsnämnden ska ta upp frågan vid nästa sammanträde.

– Ett generellt semesterstopp kan ifrågasättas. Men det är fel av ett enskilt parti och en ledande företrädare att agera så här. Vill vi politiker något annat än vad förvaltningen har delegation på ska frågan upp i nämnden, anser Tommy Olsson (C), vice ordförande i omsorgsnämnden.

I tisdags blev det en riksnyhet av att Markus Evensson och socialdemokratiska arbetarekommunen fick socialchefen Marita Wikström att backa om ett semesterstopp runt jul – trots att tjänstemännen har delegation på frågan.

– Jag tar på mig att jag inte tog striden efter att ha pratat med Markus Evensson och arbetarekommunens ordförande Örjan Fridner. Jag gav dem chansen att ändra sig men de vidhöll sin ståndpunkt. Det känns verkligen frustrerande det här, säger Marita Wikström.

Markus Evensson hävdar att det var en vädjan och inte en order om att dra tillbaka semesterstoppet.

– När det var så massiv kritik mot semesterstoppet kände jag som ytterst politiskt ansvarig att jag måste tala om det. Det som kunde ha gjorts annorlunda är möjligen hanteringen av informationen från olika involverade, säger Markus Evensson.

I debatten om det planerade semesterstoppet har verksamhetsledningen kritiserats för misstro mot vikarier.

– Men det dementerar jag bestämt. Vi har mycket bra vikarier. Det är bara så att vid jul och nyår kommer det till exempel många anhöriga till boendena och då är det bra om vi har ordinarie personal på plats som kan svara på frågor. Den har ju kontinuiteten på annat sätt än vikarier, säger Marita Wikström.

Ekonomiskt spelar det ingen roll, hävdar Marita Wikström.

– Semestern ska ändå tas ut och storhelgstillägg och ob-ersättning ska den som jobbar ha – oavsett om man är ordinarie eller vikarie.

Mer läsning

Annons