Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här delas det lika

/
  • När Ismael och Helena Johansson fick sitt första gemensamma barn Emma för snart fem år sedan var det självklart att Ismael skulle ta ut halva föräldraledigheten.
  • Ida och Emma har tytt sig lika mycket till mamma som pappa redan från det att de var riktigt små.
  • Både Helena och Ismael hade barn sedan tidigare när de bestämde sig för att börja om med smått på nytt.
  • Ida och Emma har haft båda sina föräldrar hemma mycket redan från början.

Papporna i Ljusdal är sämre på att ta ut föräldraledighet än den svenske genomsnittspappan.

Men Ismael Johansson var hemma redan från det att dottern Ida var tre veckor.

Annons

När Ismael Johansson skulle bli pappa för fjärde gången bestämde han och hustrun Helena att de skulle dela lika på föräldraledigheten redan från att dottern Ida var tre veckor.

– Jag kan kraftigt rekommendera alla att försöka få vara med så tidigt det bara går. Det är något alldeles speciellt att ha en riktigt liten knatte på bröstet.

I Gävleborg är det många pappor som väljer att ta ut en del av föräldraledigheten för att vara hemma med sina barn. Nästan 45 procent av de som var föräldralediga minst en dag under 2011 var män.

Men det är fortfarande så att männen är föräldralediga färre dagar än kvinnorna. Förra året tog Gävleborgspapporna i Gävleborg ut mindre än en fjärdedel av föräldraledigheten. Det visar TCO:s pappaindex, en årlig sammanställning av föräldraledigheten.

Sedan TCO började redovisa pappaindexet för tolv år sedan, har andelen pappor som är föräldralediga ökat kraftigt. Trots det är det en lång bit kvar innan dagarna delas lika.

– Jag är emot att man ska in och detaljstyra och kvotera föräldraledigheten. Alla måste få bestämma själva utifrån sin situation. Men jag tycker att fler pappor ska våga vara hemma mer, och tidigare, säger Ismael Johansson.

I många förhållanden är ekonomin en orsak till att mammor tar ut mest föräldraledighet. Makarna Johansson i Ljusdal räknade också på hur familjens inkomst skulle påverkas av vem som skulle vara hemma.

– Efter skatt blev det inte så stor skillnad även fast jag tjänade mer än Helena, och pengarna var inte avgörande i vårt fall. Men för andra kanske varje krona är viktig och då måste man få bestämma själv, säger Ismael Johansson.

Mer läsning

Annons