Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handbromsen får vänta för skolan

Obalansen mellan inkommande och utflyttande gymnasieungdomar kan förvärra utbildningsnämndens ekonomi med drygt 3 miljoner kronor nästa år. Men utbildningsförvaltningen anser att det är för tidigt att dra i handbromsen.

Annons

Färre elever än förväntat började på Slottegymnasiet i Ljusdal i höstas och fler valde skolor i andra kommuner. Den interkommunala ersättningen (IKE) riskerar, om trenden håller i sig, att ge ett underskott på 1,3 miljoner kronor i stället för ett tidigare budgeterat överskott på 1,8 miljoner för 2013.

Utbildningsförvaltningen skriver till utbildningsnämndens arbetsutskott att höstens omflyttningar redan gett ett mindre IKE-underskott. Det kan handla om 800 000 i stället för 1,3 miljoner kronor för 2013.

Eftersom mycket av budgetarbetet bygger på prognoser vill utbildningsförvaltningen avvakta med att lägga skarpa budgetsparförslag i det här läget. Detta eftersom det upplevs som kontraproduktivt med flera budgetanpassningar på ett år.

I sin analys framhåller utbildningsförvaltningen att det inför vårens val till gymnasiet gjorts förbättringar i marknadsföringen vad gäller både presentation på plats på Slottegymnasiet och skolans informationskatalog.

Mer läsning

Annons