Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han värmer huset med tusentals kilo pepparkakor

/
  • Ulf Anderssons berättar om sin ekologiska mjölkgård, där kornas gödsel bildar biogas som värmer byggnaderna.
  • Ljusdals turistförening bjöd in till en cykeltur genom det vackra landskapet kring Färila.
  • Yngst på färden är Nils och Klara, som cyklar tillsammans med mamma Kicki Norman.
  • Ulf Andersson visar biogasanläggningen för Yngve Assarsson.

Ulf Andersson är mjölkbonden som tillverkar biogas av kornas gödsel - och pepparkakor. När Bergmans pepparkakor slängde in handduken förra hösten passade Ulf på att köpa upp det återstående lagret på 80 pallar med vardera 300 kilo kakor.

Annons

– När jag tillsätter kakor dubblar jag produktionen. Tack vare kakorna utvinner man mer ur gödseln också, säger Ulf Andersson.

När Ljusdals turistförening bjöd in till cykeltur runt Färilas landskap i fredags var ett av utflyktsmålen den ekologiska mjölkgården Olpers i Yg.

Gården ligger på en kulle med vacker utsikt över Ygssjön. I hagen går några av Ulfs 55 ekologiska mjölkkor och betar. Andra är inne i ladugården och mjölkas av automatiska robotar.

Ulf Andersson vill gärna jobba så miljövänligt som möjligt. När han hörde talas om biogasproduktion på gårdsnivå blev han väldigt intresserad och började planera en egen anläggning. För fem år sedan stod den på plats och sedan dess värmer hans biogasreaktorer såväl bostadshuset som ladugården och verkstaden.

– Det går åt ganska mycket vatten till mjölkanläggningen. Då har jag kanske 80-gradigt vatten och sedan går det elpatron till det sista, säger Ulf Andersson.

Förutom att tillverka biogas gör anläggningen att näringen i gödseln blir mer lättillgänglig för växterna, berättar Ulf.

– I stället för att ta gödseln direkt från ladugården och strö den på åkrarna så går den igenom den här biogasanläggningen. Då får jag ett bättre gödselmedel.

Han har också en elgenerator på plats som för tillfället inte fungerar som den ska.

– Det finns ingen generalagent i Sverige och de som jag köpte den av gick omkull. Jag tror det har med gasanläggningen och själva styrningen att göra. Det är superkänsligt med gasblandningen.

Men att den har potential till kraftig elbesparing såg han 2011 då den gick ett halvår.

– Och då sparade jag enorma mängder el. I stället för att göra av med 140 tusen kilowattimmar på ett år så gjorde jag av med 80, och då gick den bara halva året.

Besökarna ställer många frågor om biogasproduktionen och gården innan de cyklar vidare. Kerstin Ström tyckte att besöket var givande.

– Det här var väldigt intressant. Att våga satsa så här och att det fungerar. Finge man också köpa mjölk av honom så vore det bra, säger hon.

Turen gick sedan vidare till den gamla hälsingegården Östergården i Ytteryg. Sammanlagt cyklade de cirka 14 kilometer, berättar Harry Högberg som ledde cyklisterna genom landskapet.

– Vi brukar åka på cykeltur varje år i anslutning till Färilaveckan. Det är väldigt trevligt att cykla tillsammans och se sevärdheter, säger han.

Mer läsning

Annons