Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lever med hot på jobbet – blev misshandlad på arbetstid

/
  • Lennart Diamant lever med flera hotbilder på grund av sitt yrke.

Alkoholhandläggare är en utsatt grupp när det kommer till våld och hot.
Lennart Diamant, alkoholhandläggare i Ljusdals kommun, fick uppleva detta då han i fjol blev misshandlad på arbetstid.

Annons

Att vara alkoholhandläggare innebär att man i sin yrkesroll – men även privat – lever med ett flertal hotbilder.

Den yttre tillsynen, som är det som kanske mest förknippas med yrket, innebär att en alkoholhandläggare och en inspektör gör besök på krogar för att se om de sköter sig.

Privatpersoner är de som oftast reagerar vid dessa tillfällen och kan utgöra en hotbild.

– Folk skriver mycket på internet och olika sociala nätverk, typ; nu är de ute igen och är tjafsiga om man dricker för mycket, säger Lennart Diamant och fortsätter:

– Om jag får säga så, så struntar vi i om folk är dyngraka eller inte. Vi tittar på om folk blir överserverade, alltså om restaurangen gör fel eller inte.

Vid en sådan yttre tillsyn, under fjolåret, drabbades Lennart Diamant av någonting som är ovanligt bland alkoholhandläggarna i Hälsingland och i länet – faktiskt våld. Det "normala" är subtila hot om vetskap om brevlådors placering och att man har full koll på vilken skola handläggarens barn går på.

– När vi åker ut måste vi alltid scanna av läget – finns det någon som skulle kunna tänkas vilja en illa? Vi gör alltid en riskbedömning, och skulle det vara någonting så får man försöka ta sig därifrån, säger Lennart Diamant.

Men riskbedömningen hjälper inte alltid, som han fått erfara. Under en tillsyn på en krog i Ljusdal, en sen kväll förra året, fick Lennart en armbåge i bakhuvudet från en man han tidigare haft att göra med i sitt arbete som alkoholhandläggare.

– Jag skulle aldrig ha vägt in den här killen (som nu dömts för våld mot tjänsteman) i någon riskbedömning. Därvid har jag fått mig en tankeställare.

Rädd skulle Lennart Diamant dock inte säga sig vara, eller ha blivit efter misshandeln, som resulterade i smärta, blodvite och en tandskada, men att han inte förändrats i sitt sätt att arbeta kan han inte intyga.

– Det jobbigaste är nog att min mamma och mina barn upplevde det som jobbigt.

Det han råkade ut för har, så vitt han vet, inte drabbat någon av de andra alkoholhandläggarna i länet, men det förekommer runt om i landet.

Förutom hot från privatpersoner finns även en hotbild vid inre tillsyn – från krögarens håll.

En inre tillsyn innebär en djuplodande inspektion av verksamhetens ekonomi och som alkoholhandläggare kan det uppstå ett läge då sanktionsutredning mot krogen måste inledas. En alkoholhandläggare kan komma att föreslå varningar eller rent av en återkallelse av serveringstillståndet.

– Det är då det kan bli farligt från krögarnas sida. Det är att ta folks levebröd från dem, så det är klart att de kan bli förbannade, det ligger i sakens natur, säger Lennart Diamant.

En tredje hotbild, även den från krögarnas sida, är om alkoholhandläggaren upptäcker och avslöjar någon slags kriminell verksamhet.

– Branschen är en sådan där det finns mycket, mycket svarta pengar. Alkoholhandläggare kom till exempel på en stor prostitutionshärva på pizzerior i Dalarna och i Norrköping kom man ända in i den italienska maffian.

Mer läsning

Annons