Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsinglands billigaste fjärrvärme

/

Ljusdal hör till kommunerna med lägst fjärrvärmekostnad i Gävleborgs län och är bättre än rikssnittet.

Annons

Gävleborg är tredje billigaste län när det gäller medelpriset på fjärrvärme bland Sveriges 21 län, enligt färska siffror från den årliga Nils Holgerssonundersökningen. I länet har priset ökat med 3,5 procent i genomsnitt från 2011 till i år. Men i Ljusdal står prisutvecklingen stilla på 74,1 öre/kWh.

Med den siffran är kommunen rankad på 46:e plats av de 256 kommuner som undersökts och dessutom tredje billigast i länet. Bara Hofors och Gävle hade lägre kostnader.

- Det man kan konstatera är att Ljusdal ligger under medelvärdet och har en ganska konkurrenskraftig uppvärmning, säger Thomas Folkesson från konsultföretaget EKAN Gruppen, som genomfört undersökningen på uppdrag av Fastighetsägarna Sverige, HSB:s riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

I Sverige har fjärrvärmepriserna i genomsnitt ökat med 3,4 procent det senaste året. Mellan 1996 och 2003 följde kostnaden den allmänna prisutvecklingen, men sedan 2003 har fjärrvärmepriserna ökat betydligt mer än konsumentprisindex. Under de senaste tio åren har priset sammanlagt ökat med 42 procent.

Men Thomas Folkesson betonar att de aktuella siffrorna för kommunerna i Gävleborgs län är väldigt bra.

- Man ligger på en fördelaktig nivå med en ökning som motsvarar rikets. Det är egentligen bara Hudiksvall som har ett pris som ligger över snittet, säger han.

Mer läsning

Annons