Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingegårdarnas dag 2015

/

På onsdag är det Hälsingegårdarnas dag, då många gårdar i hela landskapet håller öppet hus. Charlotta Netsman, verksamhetsledare på Stenegård i Järvsö, berättar om den speciella dagen och vad den erbjuder 2015.

Annons

Vad är tanken bakom hälsingegårdarnas dag?

– Det har varit en lång resa, och tanken har förändrats mycket över tid. När man började organisera en dag för hälsingegårdarna såg förutsättningarna helt annorlunda ut, då strävade man efter att gårdarna skulle få världsarvsstatus. Sedan dess har dagen fått olika uppmärksamhet olika år.

Det är ett så pass brokigt världsarv med så många aktörer, så i dag är hälsingegårdarnas dag ett fint sätt att samla ihop hela mångfalden och samverka kring gårdarna.

Vad händer under hälsingegårdarnas dag i år?

– Massor! Dels inviger vi skulpturen på Stenegård, och både gården Kristofers och Karlsgården har premiär för visningar och guidade turer som börjar i morgon. Karlsgården ordnar också en workshop för barn och ungdomar med temat smarta textilier. I Bollnäs kommer man att visa en film om hälsingegårdar, där också Bengan Janson medverkar. Många gårdar har öppet och organiserar visningar och evenemang. Det gäller att passa på.

Har dagen uppmärksammats mer sedan gårdarna fick Unescos världsarvstämpel?

– Det har pendlat lite upp och ned, i fjol gjorde vi ingen större grej. Men nu har vi bestämt att som en samlad plattform satsa mer och mer på Hälsingegårdarnas dag.

Varför behövs världsarvcentrum?

– De flesta gårdarna är privatägda och många öppnar upp och visar sina gårdar under semester och sommartid. Men det behövs några nav, så som Stenegård, Ol-Anders, Träslottet och Erik-Anders. För många blir besökscentren ett första steg i besöket, för att sedan att hitta gårdarna och på Stenegård har vi centret öppet året runt, även på vintern då många av gårdarna har stängt, så att besökare kan upptäcka gårdarna ändå.

Mer läsning

Annons