Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften valde Slotte

/
  • Amanda Bergvall som går i klass 9B på Stenhamreskolan är en av de elever som sökt en utbildning utanför Ljusdals kommun. – Jag sökte hotell- och restaurangprogrammet för att jag tycker om att resa. Det var lätt att välja bara man visste vad man vill göra, säger hon.

Nära hälften av Ljusdals nior har sökt gymnasieutbildning på Slottegymnasiet.

Annons

Den första februari var sista ansökningsdagen till gymnasieskolan. Enligt en sammanställning av Elevantagningen i Falun har 46 procent av Ljusdals nior sökt till Slottegymnasiet. Men siffrorna är ännu osäkra.

– Det här är väldigt preliminära siffror. Förra året hade 47 procent sökt till Slottegymnasiet, men den siffran hamnade på 58 procent i slutändan, säger Sture Löf, verksamhetschef på skolan.

Han menar att siffran brukar öka under hösten, då en del elever som sökt utbildningar på annan ort flyttar tillbaka till Ljusdal för att gå i gymnasiet här.

På Slottegymnasiet satsar man mycket för att få eleverna att stanna kvar i hemkommunen. Förutom information på skolans hemsida, håller man även öppet hus och besöker grundskolorna för att prata med niorna. Inför omvalet kommer fokus ligga på att försöka locka elever till de linjer som få sökt till. Förhoppningen är enligt Inga-Lill Öjemark, rektor på Slottegymnasiet, är minst tio sökande per linje. Men det finns ingen risk att program ställs in till följd av att för få har sökt.

– De program vi har gått ut med att vi ska hålla kommer bli av. Vi kommer slå samman klasserna i vissa ämnen, så att studiegrupperna blir större, säger hon.

Mer läsning

Annons