Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gud portad när elever är i kyrkan

/
  • Tobias Olsson, församlingspedagog i Järvsö församling, anser att det är problematiskt att Skolverket tar sig rätten att bestämma vad som är tradition och vad som är religion.

Skolelever får samlas i kyrkan i samband med advent. Men samlingen får inte innehålla några religiösa inslag.
– Det är lite som att gå på bio, men inte få visa filmen, säger Gustaf Åhman, kyrkoherde i Järvsö församling.

Annons

Med bara några veckor kvar till jul har Skolverket gått ut med en "juridisk vägledning för rektorerna", som slår fast att skolan kan samlas i kyrkan – men bara om det inte finns några religiösa inslag i ceremonin.

Mellanstadieeleverna på Öjeskolan i Järvsö har som tradition att fira adventsandakt i kyrkan – men nu ställs allt på ända.

Debatten om skolavslutningarnas vara eller icke vara i kyrkan har gått hög med jämna mellanrum under flera års tid. Men det är skillnad på skolavslutning och en högtid som advent, anser Tobias Olsson, församlingspedagog i Järvsö.

– Skolavslutningen är skolans högtid och vad gäller den tycker jag att vi kan vara mycket mer tillmötesgående, men advent är en kyrklig högtid. Det känns jättekonstigt att ha en samling med eleverna i kyrkan vid advent utan att ha med ett bönemoment, säger Tobias Olsson.

Tobias Olsson går så långt som att säga att det är "omöjligt" för kyrkan att genomföra en adventssamling med eleverna på de här premisserna.

– Det blir själlöst.

Men Gustaf Åhman är mån om att hitta en lösning där eleverna trots allt kan komma till kyrkan i samband med advent. Han har fört en dialog med Öjeskolans rektor Kerstin Hansson samt berörda lärare och kommit fram till hur adventssamlingen kan läggas upp så att den inte bryter mot Skolverkets riktlinjer.

– Vi kan till exempel sjunga "Hosianna, Davids son" och jag kan läsa julevangeliet och berätta om varför vi tänder ljus i advent. I stället för en bön kan jag läsa en adventsdikt och så får barnen sjunga adventssånger. Det är viktigt att vi har öppna dörrar gentemot skolan, säger Gustaf Åhman.

Mer läsning

Annons