Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräver för snabbare surfning

/
  • Från början skötte kommunen alla moment i processen men den ökade efterfrågan på fibernätverk har gjort att man i dag lägger ut grävarbetet på entreprenad.

I sommar får boende i Järvsö och Färila tillslut chansen att ansluta sig till fibernätverk för snabbare uppkoppling.

Annons

I sommar får boende i Järvsö och Färila tillslut chansen att ansluta sig till fibernätverk för snabbare uppkoppling.

Det grävs på gatorna i Järvsö i sommar och runt omkring i byn står träpinnar utplacerade vid tomtgränserna. Det är fiberkablar som läggs på plats under jorden och snart är de redo att förse de boende med det senaste inom internetuppkoppling.

– Just nu finns det inget bättre. Då skulle det behöva utvecklas en helt ny teknik, säger Jon Johansson, informatör på Ljusnet och visar de färggranna kablarna i skåpet på Bergvägen.

Här är kablarna redan på plats och de hushåll som beställt fiber har blivit uppkopplade. I dag gräver man längs Hammarsvägen och så fort man är färdig i Järvsö börjar man i Färila. Målet är att båda byarna ska vara utrustade med kablar innan året är slut.

Utöver att erbjuda snabbare internetuppkoppling gör fiberkabel det också möjligt att ansluta tv och telefon, så kallad IP telefoni, på samma nät. För att investeringen ska löna sig har man inväntat att omkring 50 procent av de boende vill ansluta sig. I Järvsö och Färila har man bestämt sig föra att gräva ändå – förr eller senare kommer kunderna, resonerar man. Och intresset har hittills varit stort.

Kommunerna får i dag ekonomiskt stöd för utbyggnaden av fibernät men kostnaden är hög, speciellt i glesbygden. Summan som varje enskilt hushåll måste bidra med varierar mellan kommunerna men i Ljusdal hamnar prislappen på 6 250 kronor.

Mer läsning

Annons