Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömde att anmäla ändrad arbetsförmåga

När en Järvsöbos arbetsförmåga förbättrades anmäldes det inte till Försäkringskassan. Följden blev att Järvsöbon fick sjukersättning, som han inte var berättigad till. Nu åtalas han för bidragsbrott vid Hudiksvalls tingsrätt.

Annons

För omkring tio år sedan beviljades Järvsöbon halv sjukersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, enligt beslut av Försäkringskassan. Om arbetsförmågan förbättrades och han kunde jobba mer än halvtid, skulle detta anmälas till Försäkringskassan.

Det gjordes aldrig och under perioden juni 2009 till april 2011 jobbade han mer än halvtid. Samtidigt fick han halv sjukersättning vid 23 tillfällen under den perioden. Totalt betalade kassan ut 93 093 kronor för mycket under den perioden.

Järvsöbon förnekar brott och menar att han på grund av missförstånd inte uppmärksammat anmälningsskyldigheten. När han började jobba övertid har han inte försökt dölja det utan allt övertid finns registrerad hos företaget. Han trodde att han kunde arbetsträna under ett par års tid, vilket han också hävdat i ett överklagande av Försäkringskassans beslut.

Han erkänner att han fått 93 093 kronor för mycket, men i överklagandet till Försäkringskassan åberopar han ett läkarintyg med en längre sjukskrivning och att han på grund av sjukdom nu tvingats lämna sitt jobb.

Mer läsning

Annons