Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Glömda" markområden synas

/
  • På Vallåsen, upp mot berget från Fönevägen sett, skulle det på 1970-talet bli ett stort bostadsområde med totalt 90 tomter. Kommunens 22 tomter finns med i det tätortsnära markinnehav som nu sätts under lupp.

Ljusdals kommun har planerat för ett stort bostadsområde i Valla, Färila, och ett nära Sjöbo i Ljusdal. Men inget har hänt. Nu ska all tätortsnära kommunal mark sättas under lupp.

Annons

Vallaområdet i Färila skulle exploateras och en byggnadsplan från 1978 visar på 90-talet tomter (dock inte alla på kommunal mark). Ljusdals kommun drog fram vatten och avlopp, styckade av 22 tomter där satsningen skulle inledas.

I dag, nästan 35 år senare, är området på Vallåsen, nära Fönevägen och elljusspåret, ordentligt igenvuxet med skog. Borta är också tillgången till toppstugan och skidbacken som när det begav sig också lockade på Vallåsen.

Den satsning som ett privat bolag skulle göra gick om intet. Men tomterna finns kvar med eget fastighetsnummer och allt.

– Jag kan inte säga i detalj vad som behöver göras om någon vill bygga. Men tomterna finns där med vissa förberedelser redan avklarade, säger Inger Bengtsson, markhandläggare på Ljusdals kommuns samhällsutvecklingskontor.

En arbetsgrupp med tjänstemän har fått samhällsutvecklingschefen Stig Olsons uppdrag att gå igenom kommunens markinnehav så att det kan presenteras för politikerna. En målsättning är att vara klar under november.

Mer läsning

Annons