Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givande möte mellan hund och pensionär

/
  • Eivor Larsson och hunden Cilla trivdes bra ihop i soffan. Agnar Salthammer, längre bort, kom också bra överens med Cilla. Han har själv haft hundar, berättade han.
  • Elever från naturbruksgymnasiet som har specialinriktningen hund fick en givande och praktisk lektion om terapihundar.
  • – Vill du klappa hunden lite, frågade Marianne Vängberg och Margareta Olsson klappade gärna Cilla.

I måndags fick boende på Solgården i Färila träffa terapihundarna Sally och Cilla från Sundsvall.

Annons

Sally och Cilla och deras ägare Carina Andersson och Marianne Vängberg var på besök till elever som valt djurvård med specialinriktning hund på naturbruksgymnasiet i Ljusdal. De berättade om terapihundar och vad de kan användas till. En sådan hund är specialtränad för socialterapeutiska uppgifter. De kan användas till besök inom särskola, vård och omsorg, men även fängelser och psykiatriska institutioner.

Umgänget med hunden i form av beröring, omvårdnad och lek leder till ökad fysisk och mental aktivitet, lugn och välbefinnande. Den kravlösa kontakten med en hund kan öppna sinnen och väcka minnen.

Sally och Cilla och deras ägare tillhörde den först utbildade gruppen terapihundar på Hundens hus i Sundsvall. Nu är de ute på jobb lite varstans. I måndags besökte de hundeleverna på Slottegymnasiet och boende på Solgården.

Mer läsning

Annons