Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generöst lån kan rädda Järvsö IK

Hockeyklubben Järvsö IK har stora skulder och riskerar likvidation om inget görs snart. Därför föreslår nu Ljusdals kommun att erbjuda klubben ett generöst lån.

Annons

Lånet är på 3 905 000 kr och ska vara helt ränte- och amorteringsfritt. Syftet med lånet är att betala av de skulder som klubben ådragit sig de senaste åren.

– De behöver komma ur sin skuldfälla och det bör vi hjälpa dem med, säger Niklas Bremefors, ekonomichef Ljusdals kommun.

Läs mer: Järvsö arena går på knäna

– Det måste finnas en ishall i Ljusdals kommun. Vi kan se det som att vi tack vare ideella krafter har haft en ishall väldigt billigt i flera år. Den har varit underfinansierad länge, säger Claes Rydberg, kommunchef.

Järvsö arena behöver resurser för att kunna fortsätta drivas.

På torsdagens sammanträde med kommunstyrelsen beslutade politikerna att föreslå kommunfullmäktige att ge Järvsö IK lånet och höja det ärliga kommunala bidraget till föreningen med 250 000 kr per år. Dessutom vill man ge klubben 430 000 kr i extra bidrag i år. Något som Andreas Andersson i Järvsö IK uppskattar.

– Det känns väl jättebra, det är ju det vi har efterfrågat sedan i maj förra året och nu är vi i princip där, säger Andreas Andersson.

Kommer det här att räcka, om man tänker framåt?

– Vi har suttit tillsammans med de på kommunen, Nicklas Bremefors med flera, och kikat på det här. Var behöver vi vara för att det här ska vara livskraftigt? Och det är på den här nivån vi hamnade.

Läs mer: Klubben räddas tack vare bidrag

Hur viktigt är det att Järvsö Arena och Järvsö IK lever vidare?

– Vi tycker att det är otroligt viktigt. Under de här tio åren som vi har haft arenan så har vi lagt ner otroligt mycket jobb i timmar och engagemang. Vi har en massa fina hockeyungdomar, jag tycker att det är helt fantastiskt.

I en tidigare artikel på Helahälsingland.se berättade Andreas Andersson att bidraget klubben har fått av kommunen för att driva arenan har legat på en konstant nivå sedan tidigt 2000-tal.

Hockeyn är viktig för bygden, menar Järvsö IK:s ordförande Andreas Andersson.

En ökad elkostnad har medfört högre omkostnader, men egentligen handlar det inte enbart om att det har blivit dyrare att driva Järvsö arena, menar Andreas Andersson.

– Vi har bränt ut hur mycket folk som helst på att få ihop pengar varje år, i tio år. Det är inte lika enkelt att få ihop folk i dag, det är inte lika enkelt att genomföra saker längre när man har gjort det för tionde gången. Klimatet i föreningarna är generellt lite tuffare nu, säger Andreas Andersson och fortsätter:

Under de senaste tio åren har Järvsö IK levt "ur hand i mun", som Andreas Andersson beskriver det. Det har inte funnits möjlighet att ha en servicekonto exempelvis.

– Det vore väldigt skönt och väldigt roligt om det här gick igenom i kommunfullmäktige också, säger Andreas Andersson.

På kommunstyrelsesammanträdet var dock inte alla övertygade. Per-Gunnar Larsson (S) tycker är det svårt att försvara att en klubb får ett så stort bidrag och lån.

– Samtidigt får andra föreningar avslag på bidrag om 45 000 kr. Hur ska jag förklara det när jag möter ideella?

Beslut fattas i kommunfullmäktige 29 augusti.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons