Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna näst bäst på tåg

/

Gävleborgs län ligger på andra plats i Sverige när det kommer till att åka tåg.

Annons

Ett 20-tal personer skyndar sig in i X-tåget när det stannar till vid plattformen på Ljusdals resecentrum, men just idag finns ingen anledning att jäkta. Det skymtar lediga blå säten lite överallt i tåget, något som faktiskt inte alls speglar verkligheten. Det är nämligen så att gävleborgarna är näst flitigast i hela landet när det kommer till att åka tåg, vi avverkar i genomsnitt 3 753 kilometer räls per person och år. Ett miljövänligare alternativ än bilen och flyget, och tid för att luta sig tillbaka eller kanske avverka lite arbete. Tågvärden Annika Nilsson är inte särskilt förvånad över att hennes resenärer ligger i toppen.

– Jag har jobbat i fem år, och det blir bara mer och mer folk som åker tåg. Förut hade vi två vagnar på den här sträckan, men nu har vi lagt till en tredje.

Annika börjar sig vandring genom tåget för att ta betalt och se till att de resande har en giltig biljett. I regel är det alltid minst en person som försöker komma undan genom att gömma sig på toan eller förflytta sig i tåget.

Lite längre bort sitter Mohammed Mowsooy och blickar ut genom det gröna landskapet som susar förbi utanför fönstret.

– Tågen är nästan alltid i tid och priserna är bra. Jag åker mycket och man ser verkligen att alla sorters människor åker tåg. Sedan kan det vara lite väl mycket folk mellan Bollnäs och Gävle ibland, men jag kommer absolut att fortsätta åka tåg.

Mer läsning

Annons