Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästgivars sålt – paret Öije flyttar till Frankrike

Stefan och Kristina Öije har drivit Gästgivars i Järvsö kyrkby i 21 år. Men nu är det sålt och i januari tar paret Malin och Andreas Lönnmö över vandrarhemmet.
– Vi ska flytta till Frankrike. Där ska vi leva och där ska vi dö, säger Stefan Öije.

Annons

I början av januari går flyttlasset för Stefan och Kristina Öije. Då lämnar de över sitt livsverk i yngre händer.

– Gästgivars är vårt Taj Mahal. Vi har ritat, byggt och drivit det, säger Stefan Öije.

Han och frun Kristina lämnar inte bara Gästgivars och Järvsö, utan hela landet. I stället ska de bosätta sig i Collioure i Frankrike.

– Det känns underbart. Vi slipper skotta snö och vi slipper att skura toaletter på Gästgivars, säger Stefan Öije och hävdar att han inte alls känner vemod över att släppa sitt "Taj Mahal" efter 21 år.

– Det ska bli skönt att inte ha ansvar för skötseln av ett hus. Först letade vi hus i Frankrike men sedan insåg vi att, vi blir ju äldre, så nu ska vi hyra en lägenhet medan vi letar efter en att köpa.

Stefan Öije är väldigt tillfreds med de nya ägarna. Malin och Andreas Lönnmo, samt deras tonårsbarn Moa och Erik, bor i Stockholm, men har tillbringat mycket tid i Järvsö.

– Det började med att min pappa jobbade i Järvsö. Vi trivdes så bra och åkte ofta upp och stannade flera dagar. Sedan köpte jag och min man en husvagn och vintercampade tre-fyra år. Därefter köpte vi en stuga, som vi hade i tre år. Men vi insåg att vi trivdes så bra att vi ville flytta upp, säger Malin Lönnmo på telefon från Stockholm.

Både hon och Andreas har länge närt en dröm om att driva något eget, mindre ställe, och när Gästgivars dök upp kändes det rätt i magen. Inte bara för Malin och Andreas, utan även för barnen Moa och Erik, som alltid har stormtrivts i Järvsö.

– Barnen har varit med på det här från början, de är väldigt positiva. Om vi inte varit fyra om beslutet hade vi aldrig gjort det. Men nu känns det jättekul, spännande och inspirerande, säger Malin Lönnmo.

Andreas och Malin jobbar båda inom mobilbranschen och kommer fortsätta med sina jobb på distans från Järvsö. De vill såklart sätta sin prägel på Gästgivars och har gott om idéer för framtiden, men innan de gör några drastiska förändringar vill de bo in sig och få in bra rutiner.

– Vi kommer nog satsa mycket på paketpriser och försöka samarbeta med så många andra företag här som möjligt, säger Malin Lönnmo.

Stefan och Kristina Öije satsar i stället på ett nytt liv i Frankrike.

– Där räcker pensionen, säger Stefan Öije.

Mer läsning

Annons