Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsbutikerna blir fler

/
  • Lotta Persson i Los var tidigt ute när hon startade gårdsbutiken Lotta-boden för 15 år sedan. Mycket har hänt sedan dess och fortfarande finns stora utvecklingsmöjligheter. LRFs ordförande i Gävleborg, Jan Thorén ser att efterfrågan på närproducerat fortsätter att öka.
  • Tillverkningsköket är snart färdigt att tas i bruk av Lotta Persson. Det betyder att Lotta-boden koncentrerar sin verksamhet ännu mer till gården i Los.

Antalet gårdsbutiker ökar och det finns plats för fler.

Annons

Antalet gårdsbutiker i landet har ökat med 25 procent sedan 2007, och i dag finns närmare 850 stycken. Även i Gävleborgs län blir gårdsbutikerna fler och det man också kan se är att deras produkter vidareförädlas mer än tidigare, det visar mätningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

– Vi ser till och med att det finns en brist på säljare, det betyder en potential för fler och det bland annat på grönsakssidan, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg.

En person som var tidigt ute med att etablera en gårdsbutik var Lotta Persson i Los som driver Lotta-boden sedan 15 år tillbaka.

– 1996 startade jag med plant och blommor ute i garaget, samtidigt fyllde jag ut med att sy lite. År 2000 satte jag igång att tillverka glöggen och var ute på marknader. Sedan ökade efterfrågan och folk började hitta hit, berättar hon.

Sina produkter säljer hon i sin gårdsbutik, men hon har även återförsäljare knutna till sig och hon eller maken medverkar flitigt på marknader.

– Det är viktigt att vara ute och visa sig för att nå en större köpgrupp, säger Jan Thorén.

Mer läsning

Annons