Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdagens fullmäktige: "Ni håller på att klanta till det"

/
  • Många ärenden avhandlades under måndagens kommunfullmäktige.

En rad ämnen avhandlades under måndagskvällens fullmäktigesammanträde i Ljusdal. Bland annat berättade omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C) vad de gör med regeringens extra miljoner till äldreomsorgen.

Annons

Som tidningen berättade i somras har Ljusdals kommun beviljats 2,8 kronor av regeringen som en del i satsningen på att öka bemanningen inom omsorgen. Örjan Fridner (S) var nyfiken på vad pengarna används till i Ljusdal.

Läs också: Ljusdals kommun får 2,8 miljoner extra

– Att Ljusdals kommun erhåller 2,8 miljoner extra i statsbidrag tycker jag naturligtvis är mycket glädjande. De använder vi dels för att bekosta nyanställningar i korttidspooler samt till projektet "Trygg hemgång" inom hemtjänsten, säger Helena Brink.

I det projektet anställs en sjuksköterska på 50 procent, en arbetsterapeut på 50 procent och två undersköterskor, enligt Helena Brink. Det kommer förmodligen ännu mer pengar till samma ändamål nästa år, kanske 4 miljoner kronor, tror Helena Brink.

– Men vad dessa ska användas till är inte klart.

En annan fråga som ställdes till den politiska ledningen gäller behandlingen av den sparkade socialchefen Marita Wikström. Ronnie Karlsson (S) undrade hur kommunalrådet Lasse Molin (M) och resten av den politiska ledningen har utvärderat situationen med tanke på alla starka reaktioner.

Läs också: Socialchefen får sparken efter förtroendekris – kommunchefen tar över

– Det pågår förhandlingar mellan fack och den förra socialchefen och att jag tänker därför inte kommentera något kring detta, säger Lasse Molin.

Läs också: Sparkade chefen slår tillbaka mot politikerna: "Helt absurt"

Örjan Fridner hade också ställt frågor förslaget gällande sänkt arbetstid för omsorgspersonalen i Los, bland annat om det var politiskt sanktionerat. Där menade Lars Molin att några pengar till projektet inte har beviljats och ett underlag kommer därför inte att tas fram.

Läs också: Sex timmar ska göra Los attraktivare

Enligt Örjan Fridner finns det dock offentlig information om att projektet ska tas upp 2016. Han hävdar att det här är en viktig jämställdhetsfråga som måste tas i med stor politisk känslighet och skicklighet. Att nämnden och inte kommunfullmäktige tar beslut om detta är därför upprörande, anser han.

– Ni håller på att klanta till det, säger han.

Omsorgsnämndens vice ordförande László Gönczi förklarade det hela med att omsorgsnämnden hade bråttom och försökte få fram en kostnadsram för att kunna sätta igång.

– Det handlar om att ta fram förutsättningar för en försöksverksamhet, säger han.

Under kvällen behandlades flera medborgarförslag. Ett av dessa kom från skolungdomar i Los, som tyckte att den gymutrustning som finns på Furugården i stället ska placeras i skolans gymnastiksal så att fler kan ta del av den.

Flera av ledamöterna påpekade att det synd att de ungdomar som ställde förslaget nu inte kan utnyttja det, eftersom det har tagit så lång tid att komma fram till beslut.

– Jag vill be dessa om ursäkt, säger Ronnie Karsson (S).

Nu ska kommunchefen utreda förslaget och det ska sedan genomföras så fort som möjligt.

Fullmäktige beslöt också att anta en motion om att Ljusdals kommun ska upprätta ett idrottspolitiskt program och att utreda trafiksituationen kring Doktorsgatan.

Mer läsning

Annons