Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt partinamn tillbaka efter bråken: "Gubben är inte död än"

/

Efter tjafs och smiskbråk gick Ljusdalspartiet SRD i graven när det splittrades och bytte namn till Ljusdalsbygdens parti.
Men nu är ett gäng gamla SRD-rävar tillbaka för att återigen blåsa liv i Socialradikala demokraterna.
– Gubben är inte död än, säger Rolf Paulson.

Annons

Det Ljusdalsunika partiet Socialradikala demokraterna hade funnits i nio år när det i våras gick in i en intensiv och omvälvande period. Splittringar och konflikter pyrde inom partiet och nådde sin kulmen vid årsmötet i början av mars. Mötet var dramatiskt och präglades av öppna bråk.

Mycket av konflikten handlade om ett ömsesidigt misstroende mellan Leif Hansen, partiets ordförande sedan bildandet 2006, och dåvarande partikollegan Marie Mill. Båda kunde efter skandalmötet visa långa listor på felaktigheter som de ansåg hade begåtts.

Läs mer: Politiker i nytt skandaluttalande om smisk: "Synd att man inte kan utöva det i praktiken"

Det hela slutade med att en stor del av medlemmarna begärde utträde ur SRD. Partiet splittrades.

Delar av det splittrade partiet, Med Jonny och Marie Mill i spetsen, har sedan dess gått vidare med samma parti, men bytt namn till Ljusdalsbygdens parti. Namnet SRD gick alltså i graven.

Läs mer: Hot om smisk på baken kan spräcka parti

Men nu är Socialradikala demokraterna tillbaka igen, som en nystartad politisk förening. Ledda av en gammal SRD-kvartett: Hans-Olov Wernersson, Rolf Paulson, Thomas Wandel och den tidigare ordföranden Leif Hansen.

– Vi vill visa kommunmedborgarna att SRD inte är något upp som en sol ner som en pannkaka-parti, utan vi är seriösa och vill fortsätta, säger Rolf Paulson.

De hävdar att de har stöd av över 70 procent av de gamla SRD-medlemmarna.

– Vi representerar ett antal kommunmedborgare som röstat på oss för att de tror på de idéer och den verksamhet som SRD har bedrivit. Vi vill inte svika väljarna.

De förtroendeposter som innehas av gamla SRD-avhoppare har hittills benämnts som politiskt obundna. Men framöver kommer de representera Socialradikala demokraterna, berättar Leif Hansen som har en plats i fullmäktige.

– Vi kommer att fortsätt arbeta med våra gamla stadgar, för vi ser att de står sig över tid. Vi ser hur vår kommun, som många andra glesbygdskommuner, utarmas. Regering och riksdag måste inse det och ta tag i det. Sen är det viktigaste för oss att få fler arbetstillfällen till vår kommun, säger Leif Hansen.

Hur det nya SRD ska tackla kommande val är dock oklart. Enligt Valmyndigheten är nämligen det gamla partinamnet låst och kan inte användas i valsammanhang under de kommande fem åren.

Läs också: Medlemmarna flyr från splittrat SRD

Mer läsning

Annons