Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor lyckas i konkurrensen om behöriga lärare

/
  • Mattias Ravander menar att behöriga lärare behövs för kvalitativ utbildning.

När lagen om lärarlegitimering träder i kraft från och med juli månad ligger friskolorna Vintergatan och Tallbacken i Ljusdals kommun steget före, båda med 100 procent behöriga lärare.

Annons

– Ska vi ha en kvalitativ utbildning så måste vi ha behöriga lärare, säger Mattias Ravander, rektor på Vintergatan där lärarna nu har legitimation upp till och med årskurs nio.

– Att lagen skulle träda i kraft den 1 juli har varit känt sedan länge, och ändå har många skolor rekryterat icke-behöriga lärare, säger han.

I en kontext av lärarbrist och låga lärarlöner är det svårt för många skolor att uppfylla kravet om lärarlegitimation. Men för både Mattias Ravander och Eva Ulin, rektor på Tallbacken, har lärarlegitimerad personal länge varit en prioriterad fråga, och båda friskolorna har fått flera ansökningar från behöriga lärare då tjänster legat ute.

– Vi är en liten enhet jämfört med många andra skolor, men visst finns konkurrens och jag tror att det kan bli svårt även för oss framöver. Det är viktigt att hjälpas åt genom samarbete mellan friskolor men också kommunala skolor, säger Eva Ulin.

För Mattias Ravander är det hårt arbete som ligger bakom Vintergatans rekrytering av behöriga lärare.

– Lönemässigt ligger vi på samma nivå som Stenhamreskolan, men rekryteringen har skett över hela landet, genom mitt privata nätverk och genom våran elevstyrda hemsida, berättar han.

– För mig är elevdemokrati och elevers delaktighet i rekryteringsprocessen viktig, det är kanske det som inspirerar många lärare att söka sig hit, säger Mattias Ravander.

LÄS MER: För de kommunala skolorna i Ljusdal innebär legitimationskravet problem.

Mer läsning

Annons