Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från skiss till färdig byggnad – Ljusdals nya utomhuskyrka är klar för invigning

– Det ser ut som ur tv-serien Robinson sa någon, skillnaden är att här röstas ingen ut. Här får alla vara med, säger Randy Crosson, församlingspedagog, om den nybyggda utomhuskyrkan på Sturmsgården i Ljusdal.
På lördag invigs den och den nya klockstapeln.

Annons

Randy Crosson började att skissa på utomhuskyrkan vid Sturmsgården och på lördag har hans idé gått från skiss till verklighet.

När Randy Crosson började sitt jobb som församlingspedagog vid Ljusdal-Ramsjö församling visade hans företrädare Magnus Myrberg honom den gamla utomhuskyrkan Andreaskyrkan som låg strax ovanför Sturmsgården i Ljusdal.

Läs även: Ljusdals församling samlar in till flyktingar

– Se till att bygga en ny här, sa min företrädare till mig, och den där tanken har jag haft med mig hela tiden, säger Randy Crosson.

Golvet är av inpregnerat virke. Bänkarna är placerade brett isär för att det ska vara tillgängligt även för till exempel rullstolsburna att ta sig fram.

Åren gick och det blev aldrig någon ny utomhuskyrka. Den gamla klockstapeln började även den att förfalla och bli gammal.

– Och så kom den där stormen som var för några år sedan och utomhuskyrkan förstördes. Sedan låg den en lada här vid Sturmsgården och den förstördes i den andra stormen som kom, säger Randy Crosson.

Läs också: Nolltolerans mot diskriminering

Efter regn kommer solsken sägs det. Randy Crosson såg plötsligt en möjlighet att skapa den nya utomhuskyrkan på platsen som blivit tillgänglig efter att ladan förstörts vid stormen. Han började att skissa på ett förslag som han sedan bollade med arbetskamrater och en arkitekt.

I augusti i år började bygget.

– Fantasin bara flödade när jag började att skissa. Tanken var att utomhuskyrkan skulle vara en del av naturen, att allt skulle flyta ihop, säger han.

Frälsarkransen hade en given plats i bygget av utomhuskyrkan.

Den gamla klockstapeln återupplivades i en ny tappning på sin nya plats vid utomhuskyrkan. Frälsarkransen var för Randy Crosson en självklar del i bygget och har en tilldragande placering för besökarna.

– Frälsarkransen är som en färgklick i hela bygget, säger Randy

Förhoppningen är att kyrkan kommer att användas under dop, bröllop, sommargudstjänster och för konfrimanderna att använda.

På lördag invigs utomhuskyrkan och den nya klockstapeln vid Sturmsgården. Randy Crosson kan själv inte närvara, men han är glad ändå.

– Jag är så glad att den står här färdig, det är det viktigaste, säger han och fortsätter;

– Det ser ut som ur tv-serien Robinson sa någon, skillnaden är att här röstas ingen ut. Här får alla vara med, säger Randy Crosson och ler.

På lördag kommer kyrkoherde Bo Johansson att hålla i invigningen av den nya utomhuskyrkan och klockstaplen. Efteråt bjuds det på fika.

Utsikten från Sturmsgården över Letssjön är fantastisk.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons