Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen skadar flest barn

Många föräldrar förfasar sig över farorna i trafiken. Nu visar dock nya siffror att barn löper större risk att skadas i samband med idrott än i bilolyckor. En av de som råkat illa ut är 15-åriga Hanna Eriksson från Ljusdal.

Annons

Enligt en mätning som Barnolycksfallsfonden gjort är trafiken föremål för mest oro från svenska föräldrar. Att olyckor skulle ske i samband med idrottsutövande är något färre föräldrar tänker på. Enligt den senaste rapporten från Socialstyrelsen är det dock på fotbollsplanen som våra barn och ungdomar löper störst risk att råka illa ut.

– Jag skulle hoppa efter bollen och landade illa. Det bara brakade till och jag kände hur benet vek sig, berättar Hanna Eriksson idag om den ödesdigra matchen som resulterade i ett avslitet korsband.

Om allt hade gått enligt planerna skulle Hanna Eriksson vara nyligen hemkommen från ett träningsläger med Svenska Innebandyakademien. Dessutom skulle hon vara mitt i en framgångsrik fotbollssäsong med Ljusdals IF:s F96/97 lag. Istället väntar en knäoperation som kommer att följas av sex månaders rehabilitering.

– Jag blev jätteledsen när jag förstod att hela säsongen var över, säger hon.

Hanna Eriksson fick hoppa av planen, kyla ner knäet med en ispåse och åka till sjukhuset för röntgen. Trots det höga antalet olycksfall inom barn- och ungdomsidrotten är en sjukvårdsväska med enklare materiel så som bandage, plåster och ispåse oftast det enda som finns tillgängligt.

– Det åligger arrangören att ha ansvar för säkerheten, det finns inga riktlinjer för materiel, säger kommunens fritidschef Pär Ferm.

Läs mer i dagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons