Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt mysterium var Seko-miljonerna finns

Den före detta klubbstyrelsen för Väg och Ban Gävle-Dala fortsätter att undanhålla Seko-förbundet information om var de flyttade miljonerna har tagit vägen. De vill heller inte gå med på förbundets krav att lämna in alla handlingar.

Annons

– Nej, vi har inte fått ett enda papper. Vi hade till och med folk uppe i klubblokalen i Ljusdal och tömde den, men det fanns inte ett enda dokument som hade med föreningen att göra. Det enda som fanns var en pärm som beskrev hur man startar en förening, säger Jonas Pettersson, kommunikations- och kanslichef på Sekos förbundskontor i Stockholm.

Läs också: Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"

Gävle-Dalas klubbstyrelse startade för sex år sedan en fritidsförening och har sedan dess fört över 14 miljoner till denna. Vad pengarna har använts till är till större delen okänt för andra än klubbstyrelsen.

Det man vet är att fritidsföreningen har tillfört 1,4 miljoner till sitt aktiebolag Exvia AB som ägartillskott förra året. Om bolaget har fått ägartillskott även detta år är inte redovisat.

Andra utgifter som fritidsföreningen har stått för under åren är bland annat konferensresor och personalaktiviteter, drift och tillbyggnad på en stuga i Glöte samt inköp av skoter och paintballutrustning. Det kan utläsas ur några av klubbens protokoll, där Bosse Hedin ofta ges mandat utan att några summor specificeras. Bosse Hedin har också fått mandat att sköta fritidsföreningens ekonomiska placeringar, utan att dessa preciseras.

Förbundet har krävt att få svar på var pengarna finns och vilka underlag som ligger till grund för fritidsföreningens beslut. Men den suspenderade klubbstyrelsen menar att fritidsföreningen är en annan juridisk enhet med eget organisationsnummer och därför styr över sig själv. Det är inte ens klarlagt vilka som sitter i fritidsföreningens styrelse.

– Det vi har konstaterat är att det inte är samma styrelse som den suspenderade klubbstyrelsen. De har hävdat innan att de har full kontroll, att det är samma styrelse i klubben som i föreningen. Men det visar sig att det inte var så, säger Jonas Pettersson.

Samtidigt visar flera av klubbstyrelsens protokoll att beslut i fritidsföreningen ofta tas vid Gävle-Dalaklubbens möten. Det bekräftar också en av klubbens medlemmar som har deltagit i ett antal möten under åren.

– Klubben har möte samtidigt som fritidsföreningen, det är samma liksom, säger medlemmen, som heller inte har sett några protokoll från fritidsföreningen.

Att pengar har överförts från klubben till fritidsföreningen är medlemmen medveten om, men har inte uppfattat något konstigt kring detta.

– Jo, visst. Det var till att bygga stugan i Malung och så.

Den fastigheten ägs av Bosse Hedin, är det något som har nämnts under möten?

– Nej, jag vet inte hur de turerna har gått till. Det kan jag inte svara på. Men jag vet att de bygger en stuga som ska vara för medlemmarna uppe i Malung. Den borde vara klar snart. Jag har inte varit dit, men de köpte mark och tog ner skog där de skulle sätta upp en stuga.

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons