Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola vill att kommunen agerar mot vargen: "Vad händer med barnen om det kommer en tokig varg?"

/

Efter höstens vargattacker i Letsbo finns det en stor oro för barnens säkerhet på Linblommans förskola. Föräldrar och personal vill därför att kommunen agerar för att vargarna försvinner.

Annons

Höstens många vargattacker i Letsbo har påverkat personalen och barnen på ortens förskola, Linblomman. Där bygger den pedagogiska verksamheten på att vara ute i skogen. Något de drar sig för efter höstens händelser.

Läs mer: 14 får döda efter två vargattacker på en vecka

– Man går inte mot Mulleskogen med samma glädje, säger förskoleläraren Marie Envall.

– Det är ett problem, det begränsar oss i vardagen.

Rovdjuren har tidigare inte setts som ett problem men de upprepade vargattackerna har skapat en rädsla bland föräldrar och personal.

– Vad händer om man är ute med barn om det kommer en tokig varg? Det är svårt att springa med 12 barn. Vi vill att rovdjuren som finns här ska ha ett naturligt beteende, det har de inte här vargarna, säger Marie Envall.

Läs mer: Länsstyrelsen: "Ett beteende som sticker ut"

Tillsammans med föräldrarna har personalen kontaktat kommunen. De vädjar om aktion så "att dessa vargar med oskyggt beteende försvinner från vår tillvaro mitt inne i byarna först och främst!"

TV: Vargen jagade Jesper: "Aldrig varit med om något äckligare"

Där möts deras oro med förståelse. I ett svar från kommunchefen berättar han om ett planerat möte med länsstyrelsen den 14 december. Där ska rovdjursfrågan diskuteras och kommunchefen lovar att Linblommans problematik ska tas upp.

TV+TEXT: Vargen dödade Fredriks hund

Joel Isensköld är chef för natur- och viltenheten på länsstyrelsen ska vara med på mötet. Han säger att ett första steg från länsstyrelsen kan vara är att anordna ett informationsmöte om varg med de berörda.

Kan ni besluta om licensjakt på varg i området?

Licensjakt på varg är redan beslutad för Gävleborgs län 2016, säger Joel Isensköld.

De vill se aktion för att få bort vargen, är det något de kan få gehör för?

– Det de kan göra är att ansöka om skyddsjakt, och så kan vi behandla den i sedvanlig ordning.

Inte riktigt svaret som Marie Envall, som helst vill se en minskad vargstam i området, hade hoppats på. Men hon är glad för att länsstyrelsen och kommunen är öppna för dialog.

– Ja, jag är glad att de lyssnar. Man vill medvetandegöra frågan så de förstår att det är ett problem för oss, säger hon.

Läs mer: Så skrämmer du bort vargen

Mer läsning

Annons