Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forna tiders Ryggskogen drogs fram i ljuset

/

Ett 40-tal personer deltog i torsdagens byavandring i Ryggskog, som ordnades som en del av Losveckan.

Annons

Ryggskogsbon Dick Persson ledde vandringen. Exkursionen började i ena änden av byn, där de första invånare som man idag känner till en gång bodde. Oluf Olufsson Korpinen, hans hustru och två söner ska ha levt där 1614.

De dokument som berättar om gångna tiders Ryggskogsbor är bland annat domstolsprotokoll. Därför vet vi att en Ryggskogsbo 1682 tog livet av en annan man i ett knivslagsmål och dömdes till döden, men överklagade straffet och blev benådad. Vi vet också att en man och hans hustru 1832 åtalades för hembränning och dömdes till böter.

Finnmarkens historiegrupp, som ordnade byavandringen, arbetar med att göra material om byarna i trakten mer lättillgängligt.

– Vi håller på att göra en databas över allt material om byarna som finns på biblioteket, sa Margareta Halfvarson från Rullbo som är medlem i Finnmarkens historiegrupp.

Dick Persson ledde sällskapet vidare in i byn. Vandringens sista anhalt var brandtornet. Med på färden fick deltagarna en översiktsbild över Ryggskog som togs just från det gamla brandtornet under 1930- eller 40-talet.

Mer läsning

Annons