Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författare från Sorga debuterar med saga

/
  • Viola Norell arbetar till vardags med tjänstepensioner. Nu lägger hon sista handen vid sin första barnbok.

Viola Norell från Sorga debuterar i höst med en barnbok på eget förlag. Boken heter Sagan om Samuel och Sol, och är en modern saga med inspiration från skogarna i Hälsingland.

Annons

Tillsammans med konstnären Maria C Bernhardsson har hon arbetat för att skapa en berättelse som ska stimulera läsarens fantasi. De vill akta sig för att skriva barnen på näsan, och istället lämna utrymme för läsarens egna tolkningar. Exempelvis får man hitta på slutet själv.

Viola Norell har själv barn, och tyckte när hon började leta igenom bokhyllorna att den här typen av bok saknades.

– Jag vill att barn ska få chansen att läsa sagor och berättelser som inte är helt givna och där de får fantisera själva.

Samuel har sommarlov och beger sig till en tjärn för att dra upp storgäddan. Där möter han Sol, som visar sig vara en flicka med speciella egenskaper. Hon kan tala med djur. Samuel och Sol får en härlig sommar tillsammans, men när hösten närmar sig skiljs de båda åt. Vad som händer sedan vet bara läsaren.

Viola Norell flyttade från färilaskogarna för snart tjugo år sedan, och hamnade till slut i Sundsvall. Men största delen av inspirationen och miljöerna i berättelsen är hämtade från uppväxttiden i Hälsingland.

Mer läsning

Annons