Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare utsatta för bluffakturor

Försäljarna har blivit mer hotfulla.

Annons

Under den senaste månaden har polisen i Ljusdal fått in ovanligt många anmälningar om bluffakturor, minst ett 15-tal handlar det om i dagsläget.

– Det är bara anmälningar från företagare. Det verkar som bedragarna kollar firmaregister på nätet. Många som råkar ut för det här blir naturligtvis rädda och betalar in pengar. Det finns en oro för att få en betalningsanmärkning, säger Bengt Olsson vid polisen i Ljusdal.

Den senaste anmälan han fick ta emot kom från en person som drivit ett mindre och numera vilande företag. Personen ska ha blivit uppringd av en säljare som påstod att det fanns ett avtal för en prova-på-period av en viss tjänst och frågan var nu om företagaren vill fortsätta. För det första fanns inget avtal att fortsätta på och trots att företagaren inte var intresserad av den tjänst som erbjöds kom snart en faktura på omkring 10 000 kronor, en summa som kunde avbetalas under tio månader.

– Det har även förekommit att säljaren blivit hotfull om man förnekat att något avtal funnits. Då påstår de att det finns inspelat. Om inte företaget betalar fakturan i tid hotas de med inkasso och Kronofogden. Det enda man kan göra är att bestrida fakturan, säger Bengt Olsson.

Mer läsning

Annons