Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar väntar på beslut om bygdemedel

Många av kommunens föreningar har ansökt om bygdemedel från regleringsfonder. Beskedet brukar förmedlas i maj eller juni, men det har försenats och därför har flera projekt fått läggas på is – varav många är säsongsberoende.

Annons

I år har 31 föreningar i kommunen sökt bygdemedel från regleringsfonder genom Länsstyrelsen i Gävleborg. Bland de som fortfarande väntar på beslut finns Färilarådet, som ansökt om bygdemedel för upprustning och utsmyckning av genomfarten i Färila. Ordföranden Viveca Ståbi är bekymrad, då föreningen planerat att genomföra projektet under sommaren.

– Det är knepigt eftersom de åtgärder vi vill göra behöver göras under den här tiden. Nu vet vi inte om vi kan genomföra det, och nu när all fokus ligger på färilaveckan ser det ut som om vi kan ta ställning till det först i augusti, säger Viveka.

Pia Nordin, från Nors bygdegårdsförening, har dock fått besked att länsstyrelsen beviljat föreningens ansökan om bygdemedel ur Arbråsjöarnas regleringsfond, men för en lägre summa än de hoppats på.

– Vi har sökt medel för att byta ut bryggorna mot nya flytbryggor vid Nors badplats. Vi har även fått ansökningar beviljade från andra instanser men det räcker inte och vi fortsätter att jobba hårt för att få in resten, säger Pia Nordin.

Föreningen har i år lagt ut de gamla bryggorna för att kunna köra i gång den traditionella simskolan på måndag, och hoppas på att kunna sjösätta planerna på de nya bryggorna nästa år.

Johanna Hildingsson, som handlägger besluten på Länsstyrelsen, förklarar att besluten i år dragit ut på tiden på grund av att remisser skickats ut till kommunerna senare än vanligt.

– Jag jobbar intensivt för att se till att alla föreningar ska få sina beslut den här veckan, säger hon.

Mer läsning

Annons