Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förare i vansinnesfärd: "Jag var i chock"

Mannen föll i gråt under rättegången.

Annons

Under tisdagen ställdes föraren inför Hudiksvalls tingsrätt, åtalad för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Rätten fick se polisens film som visar hur mannen kör i höga hastigheter med polisen efter sig. På riksväg 84 på väg mot Ljusdal är polisbilen uppe i 230 kilometer i timmen utan att komma ikapp. I centrala Ljusdal kör föraren mot rött och tvingar flera andra bilister att väja.

Polispatrullen väljer till slut att avbryta jakten. Ytterligare två polisbilar tog upp jakten i Färila och Järvsö, men även då avbröts den.

Mannen började gråta medan filmen visades, och valde att inte titta på filmsekvensen.

Han har erkänt att han körde bilen, men nekar till brott och hänvisar till att det var en nödsituation. Han sa att en okänd man kom hem till honom och sa att de skulle ut och köra. När de fick polisen efter sig ska den andre ha hotat honom till livet om han inte fortsatte att köra.

– Jag blev så panikslagen att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Det enda jag var inställd på var att jag skulle köra ifrån dem, annars har han ihjäl mig. Jag var i chock.

– Det hade kanske gått att lösa på något annat sätt, men jag fick panik.

Föraren, som är från södra Hälsingland, greps i Njutånger i närheten av E4 efter att själv ha ringt 112. Enligt honom ska den hotfulla personen ha hoppat in i en väntande bil och försvunnit.

I mannens bil fanns 2,5 tabletter som innehöll alprazolam och som han inte hade recept på. Han uppgav att han inte visste att de var narkotikaklassade, och att han hade tagit dem hos en släkting som medicin för att han mådde psykiskt dåligt. Han hade ätit sådana tabletter dagarna innan körningen.

Åklagaren anser att mannen ska dömas till tre månaders fängelse. Domen meddelas om två veckor.

Mer läsning

Annons