Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest och tal från Lars Stjernkvist då S bjöd in till familjedag i Folkparken

I stället för att tåga genom Ljusdal på traditionellt manér bjöd Socialdemokraterna i Ljusdal denna första maj in till familjedag i Folkparken. Där bjöds det på gratis korv, glass, hästridning, uppträdanden av olika slag och massor med lekar. Huvudtalare var kände politikern Lars Stjernkvist (S) från Norrköping.

Annons

– Det är helt fantastiskt med sådant här som alla har råd att komma till, där alla åldrar är välkomna och de så duktiga som spelar och sjunger. Det är jätteroligt, säger Lillemor Östberg som besökte parken med barnbarnen.

Tvillingflickorna Lea och Alice Oderstad, Lillemor Östbergs barnbarn, var två av många barn som passade på att leka och ha roligt på Folkparken under söndagen.

Magnus Brink från Bjuråker har kommit hit med sina tre barn, som också trivs på lekplatsen trots att vädret inte är det bästa.

Läs också: Första maj i ny tappning i Ljusdal: "Vi har inget emot att marschera under röda flaggor, men vi vill nå fler"

– Det är jättebra att de ordnar det här, och att det är gratis är helt otroligt. Det var kul, säger han.

Emma Svensson, i mitten, underhöll besökarna tillsammans med Moa Lönnmo och Louise Rosén.

Framåt tvåtiden var det dags för Norrköpingspolitikern Lars Stjernkvist att äntra scenen. Innan han kliver på scenen fick helahalsingland.se en pratstund med den kände politikern, som bland annat har varit riksdagsledamot, generaldirektör för integrationsverket, partisekreterare för Socialdemokraterna och sedan sex år tillbaka är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Läs också: De ska tala på första maj i Hudiksvall och Ljusdal

– Jag har gjort min karriär lite baklänges, från det centrala till det lokala, skojar han, men framhåller samtidigt kommunpolitikens viktiga roll.

Örjan Fridner (S) tycker det är roligt att Lars Stjernkvist ville komma och första maj-tala i Ljusdal.

– Att vara kommunpolitiker i Ljusdal är betydligt svårare än att vara statsråd i en svensk regering. Du har samma frågor men kommer mycket närmare de berörda. Det är politikens svåraste uppdrag.

Han har tidigare under dagen besökt även Bollnäs och uppskattar möjligheten att få komma till Ljusdal.

Läs också: Stjernkvist lockade fram applåder och framtidstro: "Det krävs optimism, och det har vi"

– Det är faktiskt första gången jag är här. Ljusdal är en spännande kommun som trots inte alldeles enkla förutsättningar har en livskraft och förmåga att ändå utveckla väldigt avancerade verksamheter som rikt kulturliv och starkt föreningsliv, men också turism och näringsliv inom många områden.

Det visade sig också när Lars Stjernkvist undersökte saken att en av hans äldsta barndomsvänner, Anneli Aspengren Sköld, kantor i Ljusdals kyrka, bor i kommunen.

– Vi känner varandra från missionskyrkan och skolan i Motala.

Lars Stjernkvist passade på att umgås med barndomskamraten  Anneli Aspengren Sköld.

Det budskap han vill förmedla med sitt tal är vikten av att vara lokalt förankrad i det globala.

– Om du inte klarar att ge ett barn extra stöd är det svårt att övertyga människor om att du kan åstadkomma fred på jorden. Jag vill trycka på hur viktigt det lokala engagemanget är för bygden.

Några av de viktigaste framtidfrågorna han ser som politiker är bland annat miljö och migrationspolitiken.

– Miljöhotet oroar väldigt många människor och kommer att kräva kraftfulla politiska beslut framöver. Flyktingfrågan och den ökade rörligheten kommer att prägla politiken för lång tid framåt tror jag.

Stina Michelson (S) såg innan  sitt första maj-tal till att sondottern Signe Öst  fick en ridtur.

Lars Stjernkvist är född i Motala men började sin karriär som journalist i Norrköping. Efter det hamnade han i politiken av olika skäl. Men det hade kunnat bli på ett helt annat sätt.

– Det har jag inte avslöjat för någon, men jag var jättenära att börja skriva ledare i tidningen Härnösand. Men då hände något annat i livet som gjorde att jag stannade i Norrköping.

Flera uppträdde på scenen i Folkparken.

Mer läsning

Annons