Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på eldsjälar i ny världsarvsbok

/
  • På världsarvsgården Kristofers i Järvsö presenterades den nya boken av, från vänster, Lars Lööv, Stephanie Kristofers och Mimmi Göllas.

I en ny bok om Hälsinglands sju världsarv går det historiska kulturvärdet hand i hand med eldsjälarna som levandegör gårdarna i dag.

Annons

Det finns mycket att berätta om de sju gårdar i Hälsingland som finns med på Unescos världsarvslista. Mycket har redan berättats, men inte allt, enligt trion Mimmi Göllas, Lars Lööv och Stephanie Kristofers som ligger bakom den nya boken "7 världsarvsgårdar i Hälsingland".

- Förutom att vi skildrar gårdarna och byggnader berättar vi också om de människor och verksamheter som finns där i dag, säger Stephanie Kristofers, som är projektledare för boken och den som driver världsarvsgården Kristofers i Järvsö.

Hennes historia – tillsammans med berättelser och avtryck från alla andra brukare av gårdarna i Ljusdal, Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn – har aktivt bidragit till boken, som släpptes på en boksläpparfest på gården Kristofers i Järvsö i fredags.

- Det som gör att gårdarna är kulturhistoriskt intressanta är ju grundvärdena, men sen är det också människor som lever där i dag. De tycker vi har tappats bort i skildringen. Det bor ju faktiskt folk här och de har alldeles normala liv. Det har vi försökt få med i den här boken, säger Mimmi Göllas från Edsbyn, som författat boken.

Mer läsning

Annons