Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodkräftan på väg tillbaka

/

Flodkräftan ska tillbaka till de lokala vattnen. Det tycker man inom Ljusdals fiskevårdsområdesförening (fvo), som inlett ett projekt med återinplantering av kräftor. 150 flodkräftor, övervägande honor, planterades häromdagen ut i ett av de lokala vattendragen.

Annons

Flodkräftan har under de senaste åren minskat kraftigt i antal i Ljusdals kommun. I dag finns endast svaga stammar i några av de lokala vattendragen, men de är inte så livskraftiga att de tillåter något omfattande fiske. Utbrottet av kräftpest i ett av kommunens bästa kräftfiskevatten i Sillerboån i Tallåsen 2009 raderade i ett slag ut hela beståndet.

Häromdagen kunde Kenneth Olsson från Ljusdals fvo hämta 150 viltfångade kräftor för att transportera dem till ett av kommunens vattendrag. Senare i höst blir det ytterligare en utsättning med samma antal kräftor.

Kräftorna tycktes snabbt finna sig tillrätta i sitt nya vatten. De försvann snabbt ned mot bottnen och tog skydd bland stenarna.

Den som hoppas på att kräftfisket i och med utplanteringarna snabbt ska kunna komma igång igen blir besviken. Först om 8-10 år räknar Ljusdals fvo med att ha kunnat bygga upp en tillräckligt livskraftig stam för att den ska kunna tåla fiske.

Ljusdals fvo avser att fortsätta med projektet med stödutsättningar de kommande åren.

Mer läsning

Annons