Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka får ersättning efter vårdfel

/

Ett fel i vården kan vara anledningen till en åttaårig flickas hörselnedsättning. Nu får flickan ersättning från patientförsäkringen.

Annons

Flickans mamma har hela tiden varit övertygad om att ett hål på dotterns trumhinna uppstod vid ett besök på akutmottagningen i Ljusdal den 4 februari 2009. Men ingen läkare har tagit hennes teorier på allvar.

Dottern är ett så kallat öronbarn och hade fått rör inopererade i öronen för att minska risken för att drabbas av öroninflammationer. När mamman upptäckte att det kom vätska från ett av öronen tog hon med dottern till akutmottagningen i Ljusdal. Där tog en läkare ut rören ur båda öronen. Flickan skrek när röret i det vänstra örat plockades ut. Senare konstaterade läkare på öronmottagningen i Hudiksvall att flickan fått hål på trumhinnan.

Tre år senare, i februari i år, anmälde mamman ärendet till patientförsäkringen och för en dryg vecka sedan kom beskedet: flickan ska få ersättning för skadorna hon drabbats av.

Hur stort belopp flickan kommer få är inte klart. Men det handlar i första hand om ersättning för sveda och värk och ersättning för bestående men som kvarstående besvär och framträdande ärr.

– För mig betyder det här att jag fått bekräftelse på att jag haft rätt. Det skulle inte ha behövt bli så här för Jonna. Jag har också lärt mig att man inte ska ge sig, läkare kan göra fel och känner man att det är så ska man stå på sig, säger mamman.

I måndagens Ljusdals-Posten finns ett reportage med flickan och mamman.

Mer läsning

Annons