Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga vill bli jägare

/

Andelen unga jägare i Gävleborg är fler än i rikssnittet och i Järvsö upplever man att de yngre kommer bli än fler i framtiden.

Annons

I Järvsö har ett gäng ungdomar i åldrarna runt 12-15 år träffats de senaste månaderna med ett gemensamt mål – de vill bli jägare. Tillsammans läser de till jägarexamen, som hålls i av Jägareförbundet och Studiefrämjandet. De träffas en sommarkväll på Nors skjutbana för att träna på skytte och vapenhantering och skriva teoriprover.

Ulf Krantz är en av ledarna på jägarskolan och sitter även med i Jägareförbundets styrelse i Gävleborg. Han säger sig tydligt märka en föryngring av jägarkåren.

– Jaktintresset ökar i hela samhället, inte minst bland tjejer, säger Ulf Krantz.

Han berättar att man från Jägareförbundets sida satsat hårt på föryngring med bland annat besök i skolor. På förbundets konferenser låter man även ungdomar vara med och framföra sina åsikter.

– Jag tror vi måste börja lämna över till ungdomarna. Vi ska inte vara ett gäng gamla gubbar som står och pekar, säger Ulf Krantz.

Thea Brolin och Jennifer Jonasson är två av fyra unga tjejer som just nu går utbildningen i Järvsö och båda två har fått med sig jaktintresset från tidig ålder.

– Jag har följt med pappa sen jag var liten, det är roligt och häftigt att vara i naturen. Det blir aldrig tråkigt, du lär dig alltid något nytt, säger Thea Brolin, som berättar att grävlingsjakten är den mest spännande.

De tror att ett ökat jaktintresse bland kvinnor är något som helt enkelt ligger i tiden.

– Jag tror att man börjat inse att det inte bara är män som kan jaga. Det har nog att göra med att generationerna ändras, säger Jennifer Jonasson.

De har även kompisar som börjat med jakt trots att det inte funnits inom familjen sedan tidigare.

– Just nu är det många som pratar om jakt, då blir fler intresserade, säger Jennifer Jonasson.

Om man tittar på statistik från Naturvårdsverket över avklarade teoriprov för jägarexamen i Gävleborg mellan 2006 och 2014 så pekar den dock på att det inte direkt skett någon ökning av ungdomar i spannet 0-17. Inte heller i kategorin kvinnor syns någon direkt ökning. Inom båda kategorierna pendlar statistiken fram och tillbaka något för varje år.

LÄS MER: Många marklösa efter jägarexamen

Ulf Krantz tror dock att de satsningar som man just nu gör från Jägareförbundets sida kommer synas i statistiken inom en snar framtid.

– Vi håller fler och fler kurser, i alla fall häromkring, och det kommer fler ungdomar för varje år, säger Ulf Krantz.

Och enligt Naturvårdsverket ligger andelen unga jägare i Gävleborg redan över rikssnittet. När det gäller andelen kvinnliga jägare, alla åldrar medräknade, ligger man däremot något under snitt.

Mer läsning

Annons