Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler blir av med fast telefoni

/
  • Malin Hedkvist i Huskasnäs förlorar fasta telefonin den 24 januari. Hon och hennes familj har valt bort Telias mobila lösning och kommer bara att använda mobiltelefoner efter teknikskiftet.
  • Telia tar bort telefonledningar som börjar bli dåliga i Huskasnäs.

Den 24 januari kommer fasta telefonin att skrotas för ett antal hushåll runt Tallåsen, Järvsö, Färila och Ramsjö. I Huskasnäs nära Ramsjö kommer omkring tio fasta boende kommer att bli av med sina kopparledningar.

Annons

Malin Hedkvist är en av de boende i Huskasnäs som blir av med fasta telefonin den 24 januari och kommer efter det att förlita sig helt på mobiltelefonen. Men informationen inför teknikskiftet har varit knapphändig till hennes familj.

- Mamma och pappa är Teliakunder och har fått information om vilka olika alternativ som finns för hemtelefoni. Men vi har haft Alltele och har inte fått några papper om något sådant.

Post- och Telestyrelsen, PTS, har ställt samman ett informationsblad till teknikskifteskunder för att underlätta övergången.

- Tyvärr använder sig inte alla operatörer av den informationen. Det hade varit bättre för då oroar man inte kunden i onödan, säger Olof Bjurö, chef på konsumentmarknadsavdelningen.

Enligt informationsbladet kan teknikskifteskunder välja en telefonilösning från de telebolag som har egna mobilnät och erbjuder telefoni. Förutom Telia är det Telenor, Tre, Tele2 och Net1. Men det är inte säkert att alla dessa har täckning där man bor.

- Beroende på vad operatören väljer att täcka för område så sätter man upp antenner lite olika. Det bästa du kan göra som konsument är att ringa runt till de olika operatörerna och även prata med aktörer som säljer mobilabonnemang så att man kan prova först, säger Olof Bjurö.

Telia erbjuder en speciallösning för hemtelefonin till alla teknikskifteskunder. Där ingår en router och möjlighet att sätta upp riktantenn för starkare signal samt hjälp av en tekniker. Men Olof Bjurö pekar på att andra operatörer också kan erbjuda lösningar.

- Riktantenner kan man köpa själv, och har du bra täckning utan riktantenn så kanske du kan välja mellan fler operatörer.

Enligt Björn Berg, informationsansvarig på Telia, är det svårt att precisera vilka områden som kommer att beröras av nätstängningen som sker den 24 januari.

- Man tar bort en stolplinje som börjar bli dålig och behöver lyftas ut.

Telias kunder får information minst sex månader innan nätet ska stängas ned. De kontaktar dock inte boende som har andra leverantörer.

- Nej, vi får inte gå ut och jaga andra operatörers kunder. Men vill de återvända till Telia så får de samma villkor som våra övriga kunder. Man behöver inte bli lämnad därhän, säger Björn Berg.

Mer läsning

Annons