Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn hamnar hos socialtjänsten

/
  • Antalet ärenden inom barn- och familjeenhet har mer än fördubblats de senaste fyra åren, från 208 ärenden 2008 till 408 ärenden 2011. I år riskerar man att hamna på omkring 450 ärenden.
  • Chatarina Plomér är chef för barn- och familjeenheten. Hon ser ekonomisk utsatthet som den största orsaken till den ökande mängden av ärenden hos enheten.

Alltfler barn hamnar hos socialtjänsten. På fyra år har antalet ärenden med barn inblandade inom kommunens barn- och familjeenhet mer än fördubblats. Orsaken beskrivs som barnfattigdom och att mer än vart tionde barn i kommunen ingår i hushåll med utsatt ekonomi.

Annons

2008 handlade barn- och familjeenheten 208 ärenden. I år riskerar man att få in omkring 450 ärenden på årsbasis.

Det är skrämmande siffror som presenteras i regionförbundet Gävleborgs senaste studie om länets socialtjänsts insatser för barn och unga. Mer än vart tionde barn eller elva procent i kommunen ingick 2010 i hushåll som fick försörjningsstöd.

– Vi har nått all-time-high under perioden september i fjol till september i år, säger enhetschefen Chatarina Plomér.

Under den tolvmånadersperioden har enheten handlagt över 400 ärenden, vilket är i paritet med helårssiffran för 2011. Men med tanke på att det i snitt görs 40 anmälningar i månaden och man inte ser någon avmattning i anmälningstakten pekar prognosen mot att man i år kan komma att hamna över 450 anmälningar. Som mest i år fick man på en månad in 51 anmälningar och ansökningar.

En starkt bidragande orsak till ökningen beskriver Chatarina Plomér med ett ord: Barnfattigdom. Alltfler barn och ungdomar ingår i hushåll med utsatt ekonomi.

– Arbetslöshet är en stor riskfaktor för barn. Att familjen blir ekonomiskt utsatt skapar oro och otrygghet, barnen får svårt att hänga med i skolan och i andra barns aktiviteter och riskerar att hamna utanför, säger Chatarina Plomér.

En faktor som märks tydligt i barn- och familjeenhetens arbete är det sociala arvet. I en stor andel av de familjer som är föremål för insatser från enheten har någon av föräldrarna själva någon gång tidigare i livet varit i kontakt med socialtjänsten.

Mer läsning

Annons