Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrundervisning - möjlighet med begränsningar för små skolor

/

Från och med juli trädde en lagändring i kraft som ska möjliggöra fjärrundervisning i grund- och gymnasieskolan. I framtiden kan utbildningsformen komma att gynna skolor på mindre orter.

Annons

– Vi hade fjärrundervisning i modersmål under flera år genom en lärare i Uppsala, säger Marit Holmstrand, rektor på Los skola.

Men skolinspektionen godkänner inte att man använder sig av en lärare från en annan kommun och fjärrundervisningen i Los och på många andra skolor upphörde.

– Vi hade undervisning i polska och bulgariska, och det kan vi ju inte erbjuda härifrån annars. Flera elever uppe i Los miste därför sin hemspråksundervisning, vilket är väldigt synd, för det gav positiva effekter på flera fronter, säger Marit Holmstrand.

Lagen om fjärrundervisning innebär i dag att skolor kan erbjuda elever utbildning via internet i moderna språk, modersmål och studiehandledning i modersmål. För små skolor med få elever skulle det kunna vara en möjlighet att erbjuda undervisning i ämnen de annars inte skulle kunna anställa lärare för.

– Just nu har vi lärare i alla ämnen, men det är inte säkert att det kommer att vara så framöver. Det kan bli svårare att locka behöriga lärare sedan kravet om legitimering infördes, säger Marit Holmstrand.

Men hon ser inte att fjärrundervisning som en ersättning för den traditionella skolan, snarare som ett komplement.

– Fjärrundervisning kan fylla en funktion, men den sociala kontakten med andra elever är lika viktig. Men jag ser det absolut som en teknisk möjlighet framöver, man måste tänka nytt på landsorten, säger hon.

Helene Öberg, statssekreterare vid utbildningsdepartementet, menar att regeringen är positiv till fjärrundervisning och att man nu ska undersöka hur utbildningsformen kan utvecklas, även i andra ämnen.

– Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att påbörja en försöksverksamhet med fjärrundervisning i fler ämnen, berättar Helene Öberg.

Regeringen kommer också att inom kort att påbörja en utredning i frågan om fjärrundervisning på entreprenad. Om man öppnar för möjligheten skulle det kunna bli möjligt för skolor att samarbeta med utbildningsformen över kommungränserna.

– Jag hoppas att det blir till fördel för små skolor och för oss som bor en bit ifrån, säger Marit Holmstrand.

Mer läsning

Annons