Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fart, regn och gummi

/
  • Under lördagen var det dags för dragrace på Fönebasen, som vid flera tillfällen fick avbryta pågrund av vädret. 50 föranmälda fordon tävlade i de olika SM-klasserna och mellan 400 och 500 personer var på plats.
  • Örjan
  • Örjan
  • Arrangörerna ränknade med att det var mellan 400 och 500 besökare under lördagens tävlingar.
  • Det var högljutt och inte bara barnen bar hörselskydd.
  • Många gjorde så kallade

Deltävling nummer tre i Streetrace-SM på Färila raceway var nära att inte bli av under lördagen. Arrangörerna var bredda att ställa in, men tre timmar efter utsatt tid luktade det gummi över hela fältet.

Annons

– Det sista som överger är hoppet, säger Anders Nygren, ordförande i dragracingclub Ljusdal.

Han står framför banan där den tredje deltävlingen av Streetrace-Sm – på Färila raceway – snart ska hållas. Det har regnat hela morgonen och prognosen lutar åt en inställd tävling.

Ute på banan cirkulerar bilar och funktionärer för att få banan torr. Det är inte första gången tävlingen hotas av vädret. De senaste åren har det just på tävlingsdag regnat och förra året fick de flytta fram tävlingen till dagen efter.

– Vi har haft det jobbigt med vädret de senaste åren, men vi är ett luttrat gäng som är vana med detta nu, säger Anders Nygren.

Till slut kunde bilar och motorcyklar börja rulla ut på banan, tre timmar senare. Publiken var med och Thomas Lindkvist på dragracingclub Ljusdal trodde att det rörde sig om mellan 400 och 500 personer.

De fick uppleva fartfyllda race, en och annan så kallad "burn-out" och en mycket speciell man – stålfarfar.

Den nu 72 åriga Örjan "stålfarfar" Jonsson står framför sin motorcykel och gör sig redo för start. Han har segervittring och ser framemot att få köra på Fönebasen.

– Det känns jättebra, och att få göra det för hemmapubliken och visa upp sig kul, säger han.

I början av året kunde det sluta rikligt illa för Örjan Jonsson. Under en tävling small bakdäcket på motorcykeln i över 300 kilometer i timmen. Stora delar av cykeln förstördes men Örjan klarade sig lindrigt undan.

– Jag fick en nackskada men det är inget som hindrar mig från att fortsätta köra, säger han.

Nu har Örjan Jonsson varit ute och testat banan. Andra åket körde han på 9,63 sekunder med en hastighet på 233,4 kilometer i timmen.

– Den går fantastiskt bra. Jag ska köra för seger.

Är du aldrig rädd?

– Man håller inte på det här om man är rädd. Man får lämna förståndet hemma, säger Örjan "stålfarfar" Jonsson.

Fotnot: Vinnare i Mc-tävligen var Göran Bodsäter. Övriga vinnare var Mats Andersson, Tomas Jonsson, Niclas Ohlson och Niklas Blom.

Mer läsning

Annons