Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fart, fläkt och foxtrot på Åsliden

/
  • Nytt för i år är utegolvet som redan blivit en succé bland besökarna på Åsliden. Här får paren ett svalkande avbrott från värmen inne på logen.
  • Bengt-Åke Magnusson har rest ända från Helsingborg för att dansa på Åsliden. Kvällen hoppas han ska bli
  • Denna kväll är det bandet Sannex från Uppsala som uppträder.
  • Rutinerade dansare vet att linda knän och ladda med energi från kiosken inför den fyra timmar långa dansen.
  • Erika Halvarsson, 23, hör till de yngre besökarna. Hon säger att
  • Lars-Erik

Husvagnen är låst, knäna lindade och skosnörena knutna. Kiosken har laddat med varmkorv och läsk och bandet har de vita kostymerna på. När det första tonerna ljuder över Åslidens dansloge står ett hundratal förväntansfulla människor redo att skynda upp på dansgolvet och säga de tre gyllne orden. Får jag lov?

Annons

En halvtimma innan Sannex tar scenen och inleder den tionde danstisdagen för sommaren står en ensam husvagn på grusparkeringen. I dörröppningen sitter Bengt-Åke Magnusson och knyter sina skor. För några veckor sedan startade han sin resa från hemmet i Helsingborg för väl planerade dansstopp på sin resa genom Sverige. Bengt-Åke Magnusson är en inbiten dansare och Åslidens dansloge i Nor har han gästat förut.

– Det blir väl en fem, sex, sju danskvällar i veckan så här på sommaren, säger han på klingande skånska.

– Jag är lärare så det passar ju bra med sommarlov. Men en gång tog jag faktiskt tjänstledigt för att dansa, tillägger han med ett skratt.

Järvsö BK har anordnat danskvällar sedan 1974. Nytt för i år är en utebana som verkar uppskattas av besökarna. Genom åren har logen fått ett gott rykte i danskretsar och flera par återkommer regelbundet.

– Jag har faktiskt börjat prioritera Nor på sistone, säger Lars-Erik "Lejon" Jonsson och tillägger att kvällen är hans 940:e danskväll.

Mer läsning

Annons