Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre järvar spårade i Hälsingland

/
  • Rovdjursspårarna i Gävleborgs län får lägga sina resurser huvudsakligen på vargförvaltning, och hinner därmed inte spåra till exempel järv, konstaterar forskarna Jens Persson och Malin Aronsson.

Trots att det med säkerhet funnits järv i norra Hälsingland ända sedan slutet av 1990-talet så har inga föryngringar registrerats sedan 2006.

Orsak: Rovdjursspårarna hinner nästan bara spåra varg.

Annons

2006 registrerades åtta järvföryngringar i Sveriges skogsland, 2011 uppemot 20. Men, inga i Gävleborgs län, där den senaste föryngringen registrerades 2006.

Det konstaterar Malin Aronsson och Jens Persson som är doktorander vid Grimsö forskningsstation och som fördjupat sig i den svenska skogsjärvens utbredning.

De har också sammanställt antalet observationer, bland annat för Gävleborgs län:

– 2006 gjordes 160 observationer av järv, fem år senare, 2011, endast 25.

– Ändå tror vi att stammen i länet är lika stor eller kanske lite större än den var 2006, den slutsatsen kan vi dra när vi bygger på inventeringsresultat från gränstrakterna till norra Gävleborg, alltså Västernorrland och Jämtland, berättar Malin Aronsson och Jens Persson.

Skillnaden mellan de tre länen stavas med fyra bokstäver: varg.

– Vi har intervjuat rovdjursspårare i olika län och kan konstatera att i Gävleborg är nedgången helt klart relaterad till att de får lägga sin tid och sina resurser huvudsakligen på förvaltningen av varg.

Därmed blir järvinventeringen nedprioriterad, och de säkrade iakttagelser som gjordes under 2011 kom i stort sett till när man korsat järvspår i samband med spårning av varg.

Mer läsning

Annons