Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre invånare i Ljusdal

Ljusdals kommun minskade med 91 invånare 2011 och har nu ett invånarantal på 18 974. I vår startar politikerna ett visionsarbete för att få invånarantalet att växa.

Annons

Vid halvårsskiftet i fjol sjönk befolkningssiffrorna i Ljusdals kommun för första gången under 19 000-strecket. Vid årets slut 2011 hade invånarantalet minskat med ytterligare några personer och slutade den sista december på 18 974 personer. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Kommunen minskade under år 2011 med 91 personer.

Födelsetalet tog sig lite under andra halvåret så att antalet födda under 2011 blev 170 bebisar. Under goda år brukar det födas 200 barn, men bottenåret 1998 föddes endast 154 bebisar.

Ljusdals kommun har vanligtvis bra inflyttningssiffror, antalet inflyttade brukar överstiga antalet utflyttade. Men 2011 slutade med ett litet minus på åtta personer, då 744 flyttade ut från kommunen medan 736 flyttade in.

Att försöka öka befolkningen är en utmaning som kommunpolitikerna i Ljusdal nu tar tag i.

– Det är jätteviktigt för kommunens överlevnad att vi jobbar med den frågan. Det är en av de största utmaningarna för en kommun i Norrlands inland. Därför har vi dragit igång ett visionsarbete där handlingsplaner tydligare ska visa vad vi måste göra, säger Roland Bäckman (S), kommunalråd.

Mer läsning

Annons